Thursday, April 18, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  NSW sahkan jangkitan virus MVE pertama

  SYDNEY, 22 FEB – Negeri New South Wales (NSW), Australia, hari ini mengesahkan jangkitan virus ensefalitis Murray Valley (MVE) telah dikenal pasti di Riverina, kawasan pertanian di barat daya negeri itu.

  Kementerian Kesihatan NSW berkata dalam satu kenyataan bahawa kes itu adalah penularan pertama virus itu yang disahkan di negeri itu sejak 2011.

  Menurut kenyataan, seorang lelaki berusia 60an berpotensi terdedah kepada nyamuk yang dijangkiti di kawasan Temora Shire, Edward River Shire atau Majlis Murrumbidgee. Ketiga-tiga kawasan melibatkan MVE.

  Selepas dijangkiti pada Januari, lelaki itu telah dimasukkan ke hospital dan terus menerima rawatan.

  Keira Glasgow, pengarah cawangan One Health Kesihatan NSW, berkata bahawa kes itu berikutan pengesanan MVE baru-baru ini dalam nyamuk dan sentri ayam di bahagian barat dan selatan NSW.

  Memaklumkan bahawa tiada vaksinasi atau rawatan khusus untuk penyakit itu, Glasgow menggesa masyarakat tempatan untuk melindungi diri mereka daripada gigitan nyamuk.

  “Cara terbaik untuk mengelak jangkitan adalah dengan menghindari daripada digigit nyamuk, yang paling aktif antara waktu senja dan subuh. Mengelak gigitan nyamuk juga akan melindungi daripada jangkitan bawaan nyamuk lain termasuk virus ensefalitis Japanese, Kunjin dan Barmah Forest,” kata Glasgow.

  Menurut pihak berkuasa kesihatan, MVE adalah penyakit jarang yang disebabkan oleh virus ensefalitis Murray Valley, yang disebarkan kepada manusia oleh nyamuk yang dijangkiti.

  Tanda bahaya MVE termasuk simptom seperti sakit kepala yang teruk, leher kaku dan kepekaan terhadap lampu terang. Sesetengah mungkin mengalami komplikasi neurologi seumur hidup atau kematian.

  Musim panas biasanya dianggap sebagai musim nyamuk, dengan amaran mengenai MVE dikeluarkan di beberapa negeri.

  Pada Selasa, jabatan kesihatan di Australia Barat memberi amaran kepada penduduk Kimberley dan pengembara tentang gigitan nyamuk, kerana virus MVE ditemui dalam kumpulan ayam sentri di wilayah Kimberley timur semasa musim hujan.

  Terdahulu, kerajaan negeri Victoria mengemas kini amaran kesihatannya mengenai ensefalitis Jepun dan MVE.

  Satu kes jangkitan virus MVE telah dikenal pasti pada seorang wanita dari Buloke Shire, yang meninggal dunia pada awal Februari. Ia adalah kes pertama jangkitan virus MVE di Victoria sejak 1974. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Gempa bumi 6.3 magnitud di Jepun cederakan 8 orang

  TOKYO, 18 APRIL – Lapan orang dilaporkan cedera hari ini selepas gempa bumi berukuran 6.3 magnitud melanda barat daya Jepun, tetapi tiada kerosakan besar...