Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Pameran terokai kuasa ‘kecomelan’

  LONDON – Daripada kucing dan barang mainan kepada emoji, pameran baharu pusat London yang dibuka pada Khamis sedang menerokai ‘kuasa kecomelan yang memukau’.

  Malah sebelum pintu ‘CUTE’ dibuka di Somerset House, pengaruh media sosial dengan pakaian seragam pelajar sekolah Jepun, pakaian ‘Hello Kitty’ dan topi Pikachu bergambar secara bersantai, untuk memikat pengikut media sosial mereka.

  Pameran ini menggabungkan seni dengan pelbagai klip muzik, permainan video dan meme daripada media sosial, meneroka budaya maya yang telah melanda seluruh dunia dengan ledakan Internet.

  Sebuah bilik ‘CUTE’ memberikan penghormatan kepada kucing, yang terdiri daripada beberapa kandungan yang paling banyak dilihat di Internet, membezakan gambar kucing hitam dan putih abad ke-19 dengan potret anak kucing warna-warni futuristik yang dijana AI.

  Seterusnya, kolaj kanak-kanak comel berambut keriting Renaissance sejarah seni ‘anak damit comel’ asal bercampur dengan mainan mewah, manga (komik Jepun) dan tokoh ikonik daripada ‘kawaii’ atau budaya comel yang muncul pada abad ke-20 Jepun.

  Suasana pemandangan ‘Hello Kitty’ semasa pameran ‘Cute’ di Somerset House di tengah London. – AFP
  Gambar AFP
  Kerja seni dipanggil ‘Playing Dress-up With AI,’ dicipta menggunakan perisian AI Lexica Aperture. – AFP
  Kerja seni berjudul ‘Cat’tharsis’ oleh artis British, Andy Holden dilihat di pameran ‘Cute’ di London. – AFP
  Gambar AFP
  Pekerja galeri berjalan menerusi gerbang arked semasa pameran ‘Cute’ di Somerset House. – AFP

  Bagi Claire Catterall, kurator pameran itu, konsep ‘comel’ adalah amat luas sehingga dia bergelut untuk mentakrifkannya.

  “Pameran itu membongkar apa itu kecomelan, jadi ia adalah pemandangan yang berubah-ubah,” katanya kepada AFP.

  “Ia sangat sukar untuk ditakrifkan. Ia sangat rumit. Dan dalam banyak cara, itulah kekuatannya. Begitu banyak perkara yang berbeza sekali gus.”

  PERNIAGAAN MENGUNTUNGKAN

  Di bahagian yang dibahagikan oleh gerbang berbentuk kucing atau pelangi, karya kontemporari berkongsi ruang dengan produk komersial seperti mainan Tamagotchi atau patung kecil Keluarga Sylvanian, mengingatkan pengunjung bahawa ‘kecomelan’ merupakan perniagaan bernilai bilion dolar yang menguntungkan.

  Pameran ‘Cute’ itu ditaja oleh syarikat Jepun Sanrio, yang memasarkan secara global barangan watak yang diilhamkan oleh kucing ‘Hello Kitty,’ yang dicipta hampir 50 tahun lalu.

  Pengunjung berjalan-jalan di bawah pintu gerbang yang dihiasi dengan pelbagai watak, dinding dipenuhi mainan mewah berwarna-warni, sebelum bergemerlapan di bawah bola disko ‘Hello Kitty’ yang berkilauan.

  “Kecomelan dan kapitalisme saling berkait rapat,” kata Catterall.

  “Terdapat kualiti yang agak pelik atau tidak menyenangkan yang membuatkan orang berasa tidak selesa.”

  Estetika kecomelan pernah diperlekehkan atau diterima pakai dengan penuh ironi tetapi nilai dan kod pakaiannya kini dipelopori oleh ramai golongan muda kerana ia membenarkan ‘kewujudan di luar norma,’ terutamanya untuk wanita dan komuniti aneh, kata Catterall.

  “Saya fikir untuk masa yang lama, kecomelan telah dianggap kebudak-budakan serta tidak penting dan tidak serius, tetapi pameran ini diharapkan akan menunjukkan bahawa terdapat lebih banyak lagi daripada itu,” kata kurator itu.

  “Ia sebenarnya sesuatu yang perlu diambil serius, dan boleh memberitahu kami banyak perkara tentang kami dan dunia di sekelilingnya.”

  ‘Cute’ juga menyentuh dimensi ‘kecomelan’ lebih berunsurkan politik, dalam bahagian yang memaparkan balaclava merah jambu fuchsia daripada kumpulan punk rock feminis Rusia, Pussy Riot, yang terkenal dengan protes provokatif mereka terhadap Presiden Vladimir Putin.

  Memandangkan pameran dan muzium yang mengasyikkan berkembang pesat di seluruh dunia, ‘CUTE,’ dibuka kepada orang ramai sehingga 4 April, turut menekankan interaktiviti.

  Pengunjung boleh menikmati permainan video Jepun vintaj di dalam bilik arked atau berehat di ‘pesta pijama’ di bilik tidur remaja yang luas, lengkap dengan beg kacang dan muzik pop, ciptaan artis British, Hannah Diamond.

  “Ia sangat meriah, ia menggembirakan, ia memperkasa,” ujar Catterall.

  “Kami mahu mewujudkan ruang di mana orang ramai boleh masuk, menari, berasa benar-benar gembira, menyelubungi diri mereka dengan cahaya Hello-Kitty.”

  Kecomelan bukan sekadar ‘estetik’, tegasnya. “Ia satu perasaan.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...