Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  Paracetamol P-500 yang tular tidak berdaftar di negara ini

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 MEI – Kementerian Kesihatan memaklumkan bahawa produk ubat P-500 keluaran Apex Laboratories Private Limited, India adalah tidak berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Ubat Negara Brunei Darussalam mahupun produk ubat-ubatan lain yang dikeluarkan oleh pengilang yang sama.

  Kementerian Kesihatan juga ingin memaklumkan bahawa produk ubat berkenaan tidak ada kebenaran untuk pengimportan dan penjualan di negara ini serta tidak ada laporan yang diterima berhubung jangkitan virus Machupo yang dikaitkan dengan pengambilan ubat paracetamol setakat ini.

  Kementerian Kesihatan dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, memaklumkan susulan dari terdapatnya amaran melalui media sosial berkenaan dengan ubat paracetamol 500mg, P-500 yang dikilangkan oleh Apex Laboratories Private Limited, India di mana amaran tular berkenaan, juga pernah tular beberapa tahun yang lalu dan kini diedarkan lagi melalui media sosial yang mendakwa ubat P-500 berkenaan telah dicemari dengan virus Machupo.

  Virus Machupo atau virus demam berdarah Bolivia adalah virus yang boleh menyebabkan gejala seperti demam, sakit otot, gusi berdarah dan sawan. Virus berkenaan boleh berjangkit melalui kontak dengan virus itu terutama melalui air liur, najis dan air kencing tikus yang dijangkiti.

  Kementerian Kesihatan menerangkan bahawa ubat paracetamol merupakan ubat analgesik yang digunakan untuk melegakan sakit atau demam dan menurunkan suhu badan ke paras suhu normal.

  Merujuk kepada keperluan Perintah Ubat, 2007, semua produk ubat-ubatan termasuk ubat paracetamol mesti berdaftar dan / atau diberi kelulusan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Ubat Negara Brunei Darussalam sebelum dikilangkan, diimport dan dipasarkan di negara ini.

  Pihak syarikat perlu mengemukakan dokumen-dokumen relevan semasa proses pendaftaran dalam memastikan produk tersebut adalah terjamin daripada segi kualiti, keselamatan dan keberkesanan sebelum diberikan kebenaran pemasaran.

  Di samping itu, semua produk berdaftar juga perlu mematuhi keperluan spesifikasi produk termasuk pelabelan dalam memastikan informasi penting berkenaan produk dapat dirujuk oleh pengguna.

  Ubat paracetamol adalah ubat yang boleh diperolehi di kedai-kedai runcit dan farmasi tanpa preskripsi daripada doktor dan adalah selamat jika penggunaannya mengikut arahan yang diberikan pada pelabelan.

  Kementerian Kesihatan akan terus menjalankan pemantauan secara beterusan dan keselamatan orang ramai menjadi keutamaan.

  Untuk makluman dan pertanyaan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Bahagian Komplians dan Pelesanan, Jabatan Perkhidmatan Farmasi melalui talian telefon 2393301 atau 2393230 sambungan 208 atau menghubungi Talian Darussalam 123.

  Produk ubat P-500 keluaran Apex Laboratories Private Limited, India tidak ada kebenaran untuk pengimportan dan penjualan di negara ini. – Gambar serahan Kementerian Kesihatan
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...