Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  Thaksin Shinawatra akan didakwa atas tuduhan fitnah diraja

  BANGKOK, 29 MEI – Pendakwa raya Thailand berkata hari ini bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra akan didakwa kerana memfitnah monarki, tiga bulan selepas beliau dibebaskan dengan parol atas tuduhan lain.

  Thaksin belum lagi didakwa kerana beliau telah memfailkan permohonan untuk menangguhkan pelantikan asalnya pada hari ini dengan bukti bahawa beliau mempunyai COVID, Prayuth Bejraguna, jurucakap Pejabat Peguam Negara, berkata pada sidang akhbar.

  Pejabat peguam negara menjadualkan pelantikan baharu untuk pendakwaan Thaksin pada 18 Jun, kata Prayuth, sambil menambah Thaksin juga akan didakwa kerana melanggar Akta Jenayah Komputer.

  Thaksin telah berada dalam buangan sendiri sejak 2008, tetapi kembali ke Thailand pada Ogos tahun lalu untuk mula menjalani hukuman penjara lapan tahun. Beliau dibebaskan dengan parol pada Februari dari hospital di Bangkok di mana beliau menghabiskan masa selama enam bulan untuk kesalahan berkaitan rasuah.

  Sekembalinya, beliau dipindahkan hampir serta-merta dari penjara ke hospital atas alasan kesihatan yang tidak baik, dan kira-kira seminggu selepas itu Raja Maha Vajiralongkorn mengurangkan hukumannya kepada setahun. Thaksin diberi parol kerana umurnya yang berusia 74 tahun, dan tidak sihat, menyebabkan beliau bebas untuk baki hukuman penjara setahun.

  Kepulangannya ditafsirkan sebagai sebahagian daripada tawar-menawar politik antara Parti Pheu Thai dan penubuhan konservatif – pesaing lama – untuk menghalang Parti Move Forward yang progresif daripada membentuk kerajaan berikutan kemenangannya dalam pilihan raya umum tahun lepas.

  Selepas kepulangannya, pejabat peguam negara berkata ia telah menghidupkan semula siasatan sama ada Thaksin hampir sembilan tahun lalu melanggar undang-undang terhadap memfitnah raja, jenayah yang boleh dihukum penjara sehingga 15 tahun.

  Thaksin pada asalnya didakwa pada 2016 kerana melanggar undang-undang kerana kenyataan yang dibuatnya kepada wartawan ketika berada di Seoul, Korea Selatan, setahun sebelum itu, tetapi siasatan boleh diteruskan hanya selepas beliau dikemukakan dengan pertuduhan secara peribadi di hospital pada Januari , kata pegawai.

  Thaksin telah menafikan pertuduhan itu dan mengemukakan kenyataan membela diri. – AP

  Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra, tiba di lapangan terbang Don Muang di Bangkok, Thailand, pada 22 Ogos 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...