Saturday, June 10, 2023
22.5 C
Brunei

  -

  Pastikan rangka kerja pentadbiran Syariah releven

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 JUN – Rangka kerja tadbir urus syariah yang kuat adalah instrumental bagi mana-mana institusi kewangan Islam untuk mengawal selia, mengurus dan mengurangkan risiko ketidakpatuhan syariah dengan berkesan yang berpotensi berlaku.

  Oleh itu, pelaksanaan sebuah rangka kerja yang komprehensif dan ekstensif akan setentunya mengukuhkan keyakinan orang ramai dalam integriti, pengurusan dan operasi perniagaan institusi-institusi kewangan Islam.

  Perkara itu dinyatakan oleh Penolong Pengarah Urusan, Bahagian Operasi Monetari, Jabatan Operasi Monetari dan Perkembangan dan Antarabangsa, Brunei Darussalam Central Bank (BDCB), Awang Mardini bin Haji Eddie dalam ucapan alu-aluannya bagi pihak Pengarah Urusan, BDCB, Hajah Rokiah binti Haji Badar selaku pengerusi Lembaga Pengarah Institut Kepimpinan dan Kewangan Islam Brunei (BILIF) semasa Persidangan Penasihat Syariah (SAC) 2022 yang berlangsung di Dewan Musyawarah, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, hari ini.

  Beliau berkata, BDCB menghargai usaha-usaha industri dalam menubuhkan tadbir urus syariah dan adalah amat menggalakkan untuk menyaksikan institusi-institusi kewangan Islam tempatan setakat ini telah memenuhi jangkaan BDCB untuk mematuhi rangka kerja tadbir urus syariah.

  Bergerak ke hadapan, ulasnya, BDCB akan terus mengukuhkan kualiti rangka kerja pengawal seliaan dan penyeliaan syariah termasuk tadbir urus syariah.

  Awang Mardini semasa menghadiri Persidangan SAC 2022 yang berlangsung di Dewan Musyawarah, Pusat Persidangan Antarabangsa, kelmarin.

  Dalam ucapan alu-aluan itu lagi, beliau telah mengetengahkan objektif persidangan berkenaan iaitu untuk para peserta berbincang mengenai pelaksanaan rangka kerja tadbir urus syariah yang akan memanfaatkan industri kewangan Islam di peringkat tempatan dan juga antarabangsa.

  Beliau kemudian mengongsi bahawa BDCB turut terlibat secara aktif dalam penggubalan piawaian dengan badan-badan penetapan piawaian antarabangsa dan akan terus memastikan penglibatan institusi-institusi kewangan Islam dalam memastikan rangka kerja pentadbiran syariah yang relevan dan praktikal.

  Persidangan itu kemudian menyaksikan rakaman ucaptama oleh Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Fiskal), Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman selaku pengerusi BDCB.

  Persidangan SAC 2022 dianjurkan oleh BILIF dengan sokongan BDCB dan kerjasama Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI).

  Persidangan itu juga dianjurkan dengan kerjasama Bahrain Institute of Banking & Finance (BIBF) dan Cambridge International Financial Advisory (UK) sebagai rakan media dan pemasaran antarabangsa.

  SAC 2022 telah diadakan untuk menyokong Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun (MYCE) anjuran Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan dengan SAC 2022 membawa tema Syariah Governance Framework: Quality vs Compliance.

  Persidangan secara hibrid itu adalah platform bagi para pakar, pengawal selia, cendekiawan, penasihat dan ahli akademik dalam bidang syariah untuk bertukar-tukar dan berkongsi pandangan serta pengalaman antara satu sama lain mengenai tadbir urus syariah dalam industri kewangan Islam dan seterusnya memasarkan Negara Brunei Darussalam sebagai sebuah hab kewangan Islam.

  Ia juga dihadiri oleh ahli-ahli Lembaga Pengarah BDCB dan BILIF serta pegawai-pegawai kanan dari kementerian-kementerian dan agensi-agensi kerajaan, institusi-institusi kewangan dan pihak swasta.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kucing peliharaan bunuh 300 juta haiwan di Australia

  CANBERRA, 9 JUN - Kucing peliharaan membunuh ratusan juta haiwan asli Australia setiap tahun, lapor Xinhua memetik penyelidikan Australia. Menurut laporan baharu Majlis Biodiversiti, Majlis Spesies...
  - Advertisment -