Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

PB dan ITE jalin kerjasama

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 NOV – Politeknik Brunei (PB) dan Institute of Technical Education (ITE) mencatatkan satu lagi mercu tanda kerjasama apabila menandatangani Surat Kolaborasi (LOC) dalam majlis penandatanganan yang berlangsung secara maya di Kampus PB, Jalan Ong Sum Ping di Brunei Darussalam dan ITE, Singapura, hari ini.

Di majlis berkenaan, menandatangani bagi PB ialah Pemangku Pengarah, Lim Kian Boon dan bagi ITE ialah Pengetua ITE College Central, Suresh Natarajan.

Sementara itu, penandatanganan LOC berkenaan disaksikan oleh Pengarah Kanan, School of Engineering, ITE College Central, Dr Lim See Yew dan Ketua Sekolah, Sekolah Sains dan Kejuruteraan, PB, Haji Mohammad Reizal bin Mohammad Ali.

Menerusi kolaborasi itu, PB dan ITE akan meningkatkan lagi bidang pertukaran pelajar dalam kebudayaan, sosial, pengalaman penggunaan teknologi dan Penyelidikan Aplikasi Teknologi Pendidikan Industri 4.0 khususnya dalam dua bidang iaitu Artificial Intelligence-Enabled Marking Computer Aided Drawing (AMCAD) dan Mixed Reality Telemetry for Machine Operations.

ITE ditubuhkan sebagai sebuah institusi pasca-menengah pada 1992 di bawah Kementerian Pendidikan Singapura yang merupakan penyedia utama pendidikan teknikal dan kerjaya serta pembangun utama pensijilan kemahiran kebangsaan dan standard kemahiran Singapura bagi ekonomi masa hadapan.

Ia menawarkan tiga program utama iaitu Latihan Pra-Pekerjaan bagi Belia selepas pendidikan menengah, Latihan dan Pendidikan Berterusan bagi pelajar serta Program Belajar-Kerja dan Pembelajaran Tempat Kerja dengan majikan.

Di bawah tiga kolej Model Urus Tadbir, ITE mempunyai tiga kolej iaitu ITE College Central, ITE College East dan ITE College West.

Sementara itu, PB memulakan operasinya pada Januari 2012 sebagai politeknik pertama di Brunei Darussalam untuk menyampaikan latihan dan pendidikan teknikal tinggi berkualiti bagi negara dalam mempercepatkan pertumbuhan tenaga manusia berkemahiran dan kompeten.

PB merupakan sebuah institut pendidikan tinggi yang dikenali di bawah Kementerian Pendidikan, Brunei Darussalam, yang menyampaikan program-program Diploma Peringkat 5.

Lim Kian Boon mempamerkan LOC yang ditandatangani secara maya semasa majlis berkenaan. – Gambar serahan Politeknik Brunei
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -