Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Pegawai keselamatan tertinggi Vietnam, To Lam disahkan sebagai presiden

  HANOI, 22 MEI – Pegawai keselamatan tertinggi Vietnam, To Lam disahkan hari ini sebagai presiden baharu negara itu.

  Beliau menyelia operasi polis dan perisikan dalam tempoh apabila kumpulan hak asasi manusia mengatakan kebebasan asas telah ditindas secara sistematik, dan perkhidmatan rahsianya dituduh melanggar undang-undang antarabangsa.

  Lam disahkan oleh Perhimpunan Kebangsaan Vietnam selepas pendahulunya meletak jawatan di tengah-tengah kempen anti-rasuah yang berterusan yang telah menggoncang pertubuhan politik dan elit perniagaan negara itu dan telah mengakibatkan pelbagai perubahan peringkat atasan dalam kerajaan.

  Jawatan presiden Vietnam sebahagian besarnya bersifat istiadat, tetapi peranan baharunya sebagai ketua negara meletakkan lelaki berusia 66 tahun itu dalam ‘kedudukan yang sangat kuat’ untuk menjadi setiausaha agung Parti Komunis seterusnya, jawatan politik paling penting di negara itu, kata Nguyen Khac Giang , seorang penganalisis di Institut ISEAS-Yusof Ishak Singapura.

  Setiausaha Agung Parti Komunis, Nguyen Phu Trong telah dipilih untuk penggal ketiga pada 2021, tetapi pada usia 80 tahun, beliau mungkin tidak akan mendapatkan penggal lain selepas 2026.

  Trong adalah seorang ideolog yang melihat rasuah sebagai ancaman paling teruk yang dihadapi parti. Sebagai pegawai keselamatan tertinggi Vietnam, Lam telah mengetuai kempen anti-rasuah Trong yang meluas.

  Lam menghabiskan lebih empat dekad di Kementerian Keselamatan Awam sebelum menjadi menteri pada 2016.

  Kebangkitannya berlaku ketika biro politik Vietnam kehilangan enam daripada 18 ahlinya di tengah-tengah kempen anti-rasuah yang semakin meluas, termasuk dua bekas presiden dan ketua parlimen Vietnam.

  Lam adalah di sebalik banyak penyiasatan terhadap ahli politik berprofil tinggi, kata Giang. – AP

  To Lam mengangkat sumpah bagi jawatan Presiden Vietnam selepas beliau dipilih di Perhimpunan Kebangsaan di Hanoi, Vietnam pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...