Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Pasaran Asia jejaki rekod Wall Street

  HONG KONG, 22 MEI – Pelabur Asia berjuang pada hari ini untuk memulihkan rali baru-baru ini di seluruh pasaran apabila mereka menumpukan perhatian mereka pada keluaran kemudian pada hari pendapatan daripada syarikat teknologi Amerika Syarikat (AS), Nvidia.

  Penutupan rekod untuk S&P 500 dan Nasdaq memberikan sedikit inspirasi, walaupun dengan sedikit pemangkin untuk memacu pembelian, dengan minit dari keputusan dasar Rizab Persekutuan Mei mungkin memberi gambaran tentang pemikiran pegawai berkenaan dengan kadar faedah.

  Kemerosotan dalam inflasi AS dan pengumuman China minggu lepas mengenai rancangan untuk menyokong sektor hartanahnya yang penting tetapi terjejas telah membantu memacu ekuiti tetapi, dengan keghairahan itu hilang, para peniaga dapat berehat.

  Pemacu utama seterusnya mungkin hasil daripada Nvidia – syarikat ketiga terbesar AS mengikut permodalan pasaran – yang dilihat sebagai pengukur sentimen pasaran keseluruhan.

  Harga saham gergasi pembuat cip itu telah melonjak sejak beberapa tahun kebelakangan ini – sahamnya meningkat sekitar 90 peratus pada 2024 – dengan pemproses mewah yang dihargai oleh firma yang ingin maju dalam sektor kecerdasan buatan yang berkembang pesat.

  Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan bahawa angka itu tidak sepadan dengan jangkaan setinggi langit, yang beberapa pemerhati berkata boleh mencetuskan penjualan yang besar, terutamanya dalam kalangan firma teknologi kelas berat pasaran.

  Selepas pengunduran hari sebelumnya, kebanyakan pasaran Asia meningkat pada hari ini, dengan Hong Kong, Shanghai, Sydney, Seoul, Wellington, Taipei dan Jakarta semuanya berada dalam wilayah positif. Walau bagaimanapun, Tokyo jatuh.

  Pelabur juga tidak sabar untuk melihat minit dari keputusan kadar 1 Mei Fed, yang akan diteliti untuk mendapatkan idea tentang proses pemikiran apabila pembuat keputusan mempertimbangkan tiga bulan berturut-turut data inflasi pengguna yang diramalkan. – AFP

  Seseorang berjalan di hadapan papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei 225 Jepun di firma sekuriti pada hari ini, di Tokyo. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...