Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Peguam Syria selamatkan warisan buku lama

  ALEPPO – Di tengah-tengah bandar yang sibuk di Aleppo, utara Syria, Alaa al-Sayyed, seorang peguam profesional dan penyelidik sejarah dengan minat mendalam telah menghabiskan lebih dari 10 tahun untuk menyelamatkan buku-buku lama Syria.

  Al-Sayyed mula mengumpulkan buku dan dokumen pada tahun 2012 ketika Aleppo sedang dilanda perang saudara di Syria yang bermula pada tahun 2011. Kemudian, pada tahun 2015, beliau memulakan projek untuk mendokumentasikan buku-buku dan penerbitan lama di bawah nama Arkib Kebangsaan Aleppo.

  Pada tahun 2018, Al-Sayyed mula membuat salinan digital buku-buku tersebut dan memuat naik dalam talian kerana minatnya dalam pelestarian sejarah serta cintanya kepada buku dan bandarnya. Beliau terus mencari buku-buku yang langka dan berusia, serta meluangkan banyak waktu untuk membuat salinan digital buku-buku tersebut.

  “Kami cuba menyelamatkan apa yang kami boleh dengan mencipta salinan digital,” kata lelaki berusia 52 tahun itu. Beliau merasa kesal kerana banyak karya berharga telah musnah dalam kebakaran semasa perang saudara di Aleppo.

  Dengan kembalinya kedamaian di Aleppo, Al-Sayyed menyedari tentang penting untuk menyediakan bukunya dalam bentuk fizikal bagi pembaca yang lebih suka membaca dalam bentuk fizikal walaupun dunia digital berkembang pesat pada masa kini.

  Alaa al-Sayyed seorang peguam profesional dan penyelidik sejarah. – Xinhua
  Kedai buku Al-Sayyed di Aleppo. – Xinhua
  Lebih 10 tahun dia menyelamatkan buku-buku lama Syria. – Xinhua

  Enam bulan yang lalu, Al-Sayyed telah mendirikan sebuah kedai buku fizikal yang diberi nama ‘Rumah Dokumen Kertas’ untuk berkongsi koleksinya yang banyak dengan pembaca.

  “Apabila kita membaca buku, kita menyentuh dan mencium kertas serta membaca kandungannya. Proses ini adalah interaksi multi-dimensi yang mengekalkan keajaiban buku, yang tidak dapat digantikan oleh alternatif dalam talian,” katanya.

  Karam Al-Zibaq, seorang jurutera di Aleppo dan penyelidik dalam sejarah Syria, berkata bahawa langkah ini ‘adalah langkah penyelidikan pada masa apabila buku-buku telah diabaikan’.

  “Langkah ini adalah usaha untuk mengkaji semula nilai buku fizikal dan memulihkan budaya kertas,” katanya.

  Berkat usaha keras dan ketabahan Al-Sayyed, kedai bukunya semakin popular dan lebih banyak orang dapat membaca buku-buku lama yang telah beliau selamatkan daripada perang saudara.

  “Kanak-kanak telah mula datang ke sini untuk meminjam majalah, surat khabar lama, dan cerita kanak-kanak. Pelajar universiti meminjam bahan penyelidikan daripada kami untuk pengajian mereka. Saya menganggap ini sebagai pencapaian yang signifikan,” kata Al-Sayyed.

  Al-Sayyed percaya bahawa pencapaian lain kedai bukunya tersebut mampu membangkitkan kenangan dan kekaguman dalam diri pembaca dengan membantu mereka menemui semula buku-buku lama yang pernah mereka baca. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...