Wednesday, March 29, 2023
26.4 C
Brunei

-

Pelajar Jigsaw rai TBC

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 FEB – Para pelajar Sekolah Rendah Jigsaw (JPS) hari ini tampil dengan berpakaian berwarna merah untuk menyambut Tahun Arnab sempena Tahun Baharu Cina (TBC) yang berlangsung di dewan sekolah berkenaan.

Hadir pada majlis itu ialah Pengetua dan Ketua Pegawai Eksekutif JPS, Helen Chin dan Ketua Pegawai Operasi dan Penasihat Perubatan JPS, Dr Jimmy Chin dan isteri serta jemputan khas dari Thailand, Misakaswet. Pada majlis itu, 800 orang pelajar Tadika hingga Rendah Bawah dan Atas telah dihiburkan dengan persembahan TBC oleh pelajar Tahun 4, 3, 1 dan murid-murid Tadika 3.

Sambutan dimulakan dengan penerangan mengenai bulan binatang dalam zodiak Cina diikuti dengan penyampaian paket merah kepada mereka yang dilahirkan pada Tahun Arnab.

Antara lain tujuan sambutan berkenaan adalah untuk memberikan kesedaran akan pentingnya menghargai budaya selain memberi peluang kepada pelajar untuk melihat lebih dekat lagi budaya dan tradisi masyarakat Cina yang dimeriahkan dengan persembahan tarian singa. Persembahan tarian singa oleh pelajar sekolah berkenaan itu telah memperlihatkan kebersamaan dan semangat hidup harmoni dalam masyarakat berbilang.

Antara pelajar sekolah yang turut sama memeriahkan sambutan TBC di sekolah berkenaan.
Pengetua dan Ketua Pegawai Eksekutif JPS, Helen Chin dan Ketua Pegawai Operasi dan Penasihat Perubatan JPS, Dr Jimmy Chin bergambar bersama pelajar yang menerima paket merah pada sambutan itu.
Persembahan daripada pelajar memeriahkan sambutan TBC.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bangladesh larang penggunaan plastik di hutan bakau terbesar

DHAKA, 28 MAC – Ahli pemuliharaan Bangladesh kelmarin berkata pelancong membuang sampah di hutan bakau terbesar di dunia telah merosakkan ekosistem dengan serius, memaksa...
- Advertisment -