Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Pelajar OKU tidak lepaskan peluang jadi barista

  KUALA SELANGOR, 25 FEB – Lima pelajar orang kelainan upaya (OKU) tidak melepaskan peluang mempamerkan kemahiran dalam penyediaan kopi secara profesional atau ‘barista’ pada Program MADANI Rakyat Zon Tengah di Kompleks Sukan Kuala Selangor di sini.

  Menyifatkannya sebagai cabaran untuk mereka berhadapan dengan orang ramai, pelajar Kolej Komuniti Selayang yang kurang upaya pendengaran serta mempunyai masalah pembelajaran seperti disleksia dan beberapa kategori lain itu, bersyukur kerana diberikan peluang untuk mengadakan jualan di reruai Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

  Mohd Hafizi Mohd Hanafi, 19, yang mengalami disleksia berkata beliau sangat meminati bidang barista terutama seni lukis pada air minuman kopi.

  “Tidak dinafikan pada mulanya untuk melukis di atas secawan kopi memerlukan kesabaran dan kemahiran yang tinggi namun disebabkan mempunyai cita-cita untuk membuka sebuah kafe menjadi semangat serta pendorong untuk saya terus belajar.

  “Tambahan lagi, apabila berada dalam program ini yang sentiasa mendapat kunjungan orang ramai dapat melatih diri saya berhadapan dengan masyarakat dan membuktikan orang disleksia mampu untuk bekerja juga,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

  Rakannya, Danisya Balqis Daniel, 20, berkata beliau dapat mempelajari banyak ilmu dan kemahiran kerana setiap kali pengunjung membeli kopi beliau sentiasa menyemak semula pesanan mereka agar tidak tersilap.

  “Ini merupakan satu cabaran buat saya, tapi ia tetap menyeronokkan kerana boleh dekati masyarakat sambil belajar buat kopi di hadapan orang ramai, saya juga belajar berkomunikasi secara terus dengan pelanggan,” katanya.

  Program tiga hari sejak Jumaat bermula 9 pagi hingga 10 malam itu memberikan tumpuan kepada aktiviti berkaitan pertanian dan keterjaminan makanan, Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) serta kesejahteraan rakyat, selain pelbagai perkhidmatan disediakan agensi kerajaan Persekutuan dan kerajaan Selangor. – Bernama

  Pelajar-pelajar OKU Kolej Komuniti Selayang sibuk menyediakan minuman untuk pelanggan di reruai pameran Kementerian Pendidikan Tinggi sempena Program MADANI Rakyat 2024 Zon Tengah di Kompleks Sukan Kuala Selangor, kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...