Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Pelancong berusia 10 tahun lemas di New Zealand

  WELLINGTON, 25 JAN – Seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun yang sedang bercuti bersama keluarga dari Australia meninggal dunia di sebuah destinasi pelancongan terpencil yang indah di New Zealand hari ini, kata polis, selepas dihanyutkan oleh sebatang sungai yang mengalir deras.

  Perkhidmatan kecemasan dipanggil kira-kira tengah hari selepas kanak-kanak itu terjatuh ke dalam Marian Creek di wilayah Fiordland yang indah di Pulau Selatan.

  Komander Kawasan Southland, Inspektor Mike Bowman berkata, kanak-kanak itu segera ditemui dan diangkat keluar dari air. Seorang doktor telah diterbangkan ke tempat kejadian, tetapi usaha untuk menyelamatkan kanak-kanak tersebut gagal, katanya.

  “Ini merupakan peristiwa traumatik bagi mereka yang terlibat,” tambah Bowman sambil memuji orang ramai yang membantu mencari kanak-kanak tersebut di dalam air.

  Anak sungai itu, kira-kira 35 kilometer dari Milford Sound, terletak di kawasan berbukit-bukau di Taman Negara Fiordland di kawasan Alpine, New Zealand. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...