Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Pemandu teksi Jepun ditangkap, langgar merpati

  TOKYO, 5 DIS – Seorang pemandu teksi Tokyo ditahan kerana sengaja memandu masuk ke dalam sekumpulan burung merpati dan membunuh seekor, kata polis hari ini, dilaporkan kerana dia marah bahawa burung itu berada di atas jalan raya.

  Atsushi Ozawa, 50, “menggunakan keretanya untuk membunuh seekor burung merpati biasa, yang bukan haiwan buruan”, di ibu kota Jepun bulan lalu, dan telah ditangkap pada Ahad lalu kerana melanggar undang-undang perlindungan hidupan liar, seorang jurucakap polis Tokyo memberitahu AFP.

  Ozawa memecut dari lampu isyarat apabila ia bertukar hijau, membajak teksinya ke dalam kumpulan burung pada kelajuan 60 kilometer (37 batu) sejam, kata media tempatan.

  Bunyi enjin dilaporkan mendorong orang yang lalu lalang untuk melaporkan kejadian itu.

  Polis Tokyo menyuruh doktor haiwan melakukan bedah siasat ke atas merpati malang itu dan menentukan punca kematiannya sebagai kejutan traumatik, menurut media tempatan.

  “Jalan raya adalah milik manusia, jadi merpati sepatutnya mengelak,” Ozawa dipetik media tempatan sebagai memberitahu penyiasat.

  Polis memanggil tingkah lakunya sebagai ‘sangat berniat jahat’ bagi pemandu profesional, sebelum memutuskan untuk meneruskan penahanan, kata penyiar Fuji TV.

  “Wah, bolehkah anda ditangkap kerana melanggar merpati?”, seorang pengguna menulis di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

  “Dia boleh saja membunyikan hon keretanya atau melakukan sesuatu. Tetapi dengan sengaja membunuhnya? Itu melampaui batas,” tulis seorang lagi. – AFP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...