Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Pembuat kereta Jepun dedah banyak EV di pameran Tokyo

  TOKYO, 25 OKT – “Kami suka EV bateri.” Takero Kato, eksekutif yang bertanggungjawab bagi kenderaan elektrik di Toyota, berkata bahawa demikian bukan sekali, tetapi dua kali, untuk menekankan apa yang dianggapnya mesej pada pameran kereta Tokyo tahun ini.

  Ia adalah mesej yang jelas di Pameran Mobiliti Tokyo, yang akan berlangsung hingga 5 November di dewan Tokyo Big Sight dan di mana kenderaan elektrik berkuasa bateri menjadi bintang di hampir setiap gerai.

  Mazda Motor Corp. sedang mengetengahkan konsep kereta sport iaitu EV plug-in yang padat dengan enjin putar tandatangannya. Honda Motor Co. sedang mempamerkan konsep EV kereta sport Preludenya. Konsep Lexus sudut kurus Toyota Motor Corp, yang akan mula dijual pada 2026, ialah kenderaan elektrik yang menggunakan bateri litium-ion.

  Wartawan mendapat pratonton pada hari ini menjelang pembukaan umum rancangan itu pada hari Sabtu.

  Pembuat kereta Amerika Syarikat (AS) seperti General Motors Co. dan Ford Motor Co. tidak mempamerkan di pameran itu dan tidak mengambil bahagian selama beberapa tahun. Orang Amerika membentuk sebahagian kecil daripada jualan kereta Jepun dan mengalami kesukaran untuk memecahkan pasaran di mana pembuat domestik kekal berkuasa.

  Antara pembuat asing yang mengambil bahagian ialah Mercedes-Benz, kegemaran Jepun yang abadi, dan BYD China.

  Kato menafikan dia mengulangi kata-katanya kerana dia bimbang Toyota tidak dianggap sebagai EV yang cukup menyayangi.

  Eksekutif Toyota telah mengakui bahawa pembuat kereta terkemuka Jepun telah ketinggalan di belakang pesaing dalam pembangunan EV seperti Tesla dari AS dan BYD Auto China. IA sebahagiannya disebabkan kejayaan Toyota dalam hibrid, yang dicontohkan dalam Prius, yang mempunyai enjin petrol sebagai tambahan kepada motor elektrik.

  Toyota sudah menjual kereta dua tempat duduk kecil yang dipanggil C+pod dan bZ4X, yang dibangunkan bersama dengan syarikat kumpulan Subaru, sebagai tawaran elektrik, tetapi tidak lagi banyak. Dan ia tidak sabar-sabar untuk bermain mengejar. – AP

  Ketua Pegawai Eksekutif Toyota Motor Corp., Koji Sato, berdiri di sebelah FT-3e jenis SUV, bercakap semasa taklimat pada hari media di Pameran Mobiliti Jepun di Tokyo, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...