Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Pemimpin Hong Kong pertahankan peraturan pilihan raya baharu

  HONG KONG, 31 OKT – Pemimpin Hong Kong mempertahankan peraturan untuk pilihan raya tempatan akan datang sebagai terbuka dan adil pada hari ini selepas rombakan pilihan raya berkesan menghalang aktivis pro-demokrasi yang masih tinggal di bandar itu daripada menyertai perlumbaan itu.

  Parti pro-demokrasi terbesar di bandar itu, Parti Demokrat, tidak akan hadir dalam pemilihan majlis daerah Disember ini buat kali pertama sejak penubuhannya pada tahun 1994.

  Pengerusi parti, Lo Kin-hei berkata beliau dan ahli lain tidak mendapat pencalonan yang mencukupi di bawah peraturan baharu pihak berkuasa memperkenalkan untuk memastikan bahawa ‘patriot mentadbir Hong Kong’. Kumpulan kecil lain dari kem mempunyai masalah yang sama.

  Ketua Eksekutif, John Lee berkata pada taklimat berita mingguan bahawa calon perlu menghormati keputusan orang yang mereka mohon pencalonan.

  “Terpulang kepada anda untuk memastikan anda boleh meyakinkan orang yang anda ingin yakinkan,” katanya.

  Majlis daerah adalah badan perwakilan politik utama terakhir yang dipilih oleh orang ramai. Di bawah rombakan pilihan raya, kebanyakan kerusi yang dipilih secara langsung dalam organisasi peringkat perbandaran telah dihapuskan.

  Kekurangan penyertaan daripada pan-demokrat mencerminkan ruang yang semakin berkurangan untuk gerakan pro-demokrasi di bandar itu di bawah tindakan keras kerajaan terhadap pembangkang berikutan protes anti-kerajaan pada tahun 2019.

  Untuk menyertai perlumbaan, calon perlu mendapatkan pengesahan daripada sekurang-kurangnya sembilan ahli jawatankuasa tempatan yang padat dengan tokoh pro-kerajaan. Beberapa ahli politik pro-kerajaan, termasuk ahli parlimen Michael Tien, juga berkata adalah mencabar bagi kumpulan mereka untuk mendapatkan pencalonan.

  Pilihan raya untuk kerusi majlis daerah lazimnya tidak mendapat perhatian antarabangsa kerana ahli majlis terutamanya mengendalikan urusan perbandaran, seperti menganjurkan projek pembinaan dan memastikan kemudahan awam teratur. Tetapi majlis mengambil kepentingan selepas kem pro-demokrasi di bandar itu memenangi kemenangan besar dalam pemilihan terakhir pada kemuncak protes tahun 2019. Kem itu kemudiannya memuji keuntungan kukuhnya dalam perlumbaan sebagai kemenangan untuk rakyat Hong Kong. – AP

  Pemimpin Hong Kong pada hari ini, mempertahankan peraturan untuk pilihan raya tempatan akan datang sebagai terbuka dan adil selepas rombakan pilihan raya secara berkesan menghalang aktivis pro-demokrasi yang masih tinggal di bandar itu daripada menyertai perlumbaan itu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...