Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Pemimpin Israel dan Hamas sertai senarai dituduh oleh ICC

  JERUSALEM, 21 MEI – Dengan menuduh ketua Israel dan Hamas melakukan jenayah perang, pendakwa tertinggi Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) meletakkan mereka dalam kalangan pemimpin dunia yang terkenal dengan tindakan keji terhadap kemanusiaan.

  Ketua pendakwa raya, Karim Khan, mengumumkan waran tangkap semalam terhadap dua pemimpin Israel – termasuk Perdana Menteri Benjamin Netanyahu – dan tiga pemimpin Hamas.

  Pendakwa raya memberi tumpuan kepada tindakan yang diambil oleh Hamas pada 7 Oktober apabila pejuang menyerbu selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan, dan mengenai tindak balas tentera Israel di Gaza, yang telah membunuh kira-kira 35,000 rakyat Palestin, menurut kementerian kesihatan Gaza.

  Netanyahu mengecam keputusan itu kelmarin, menyebutnya ‘penyelewengan realiti sepenuhnya’.

  “Saya menolak dengan jijik perbandingan pendakwa raya Hague antara Israel demokratik dan pembunuh besar-besaran Hamas,” kata Netanyahu.

  Dalam satu kenyataan, Hamas menuduh pihak pendakwa cuba ‘menyamakan mangsa dengan algojo’. Ia berkata ia mempunyai hak untuk menentang pendudukan Israel, termasuk penentangan bersenjata.

  ICC ialah mahkamah pilihan terakhir yang kekal, ditubuhkan pada 2002 untuk mendakwa individu atas jenayah perang, jenayah kemanusiaan, pembunuhan beramai-ramai dan jenayah pencerobohan.

  Beberapa negara tidak menerima bidang kuasa mahkamah, termasuk Israel, Amerika Syarikat, China dan Rusia. – AP

  Perdana Menteri Israel semasa menghadiri sidang akhbar di pangkalan tentera Kirya di Tel Aviv, Israel pada 28 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...