Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  Australia dan New Zealand hantar pesawat, keluarkan warga dari New Caledonia

  SYDNEY, 21 MEI – Kerajaan Australia dan New Zealand mengumumkan pada hari ini bahawa mereka menghantar pesawat untuk memindahkan rakyat mereka dari New Caledonia yang dilanda keganasan.

  Menteri Luar Australia, Penny Wong mengesahkan Australia telah menerima kebenaran untuk dua penerbangan untuk memindahkan rakyat dan pelancong lain dari New Caledonia di tengah-tengah pergolakan ganas yang melanda kepulauan Pasifik Perancis di mana orang asli telah lama menuntut kemerdekaan daripada Perancis.

  “Kami terus mengusahakan penerbangan selanjutnya,” tulis Wong di platform media sosial X pada hari ini.

  New Zealand juga mengumumkan ia menghantar pesawat pada hari ini untuk memindahkan warganya dari Noumea, ibu kota pulau Pasifik itu, dalam siri penerbangan pertama yang dicadangkan untuk membawa pulang warganya.

  “Rakyat New Zealand di New Caledonia telah menghadapi beberapa hari yang mencabar – dan membawa mereka pulang telah menjadi keutamaan segera bagi Kerajaan,” kata Peters.

  Sekurang-kurangnya enam orang maut dan ratusan lagi cedera di New Caledonia selepas keganasan meletus minggu lalu berikutan reformasi pilihan raya yang kontroversi diluluskan di Paris. – AP

  Asap berkepul semasa protes di Noumea, New Caledonia, pada 15 Mei 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...