Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Pemimpin korporat, global tinjau masa depan dijangka dibentuk semula oleh AI

  SAN FRANCISCO, 17 NOV – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden dan pemimpin global yang lain telah menghabiskan beberapa hari lalu menyatukan fikiran dengan raksasa Silicon Valley di San Francisco, perbincangan mereka kerap memfokuskan pada kecerdasan buatan (AI), teknologi yang dijangka membentuk semula dunia, menjadi lebih baik atau lebih buruk.

  Untuk semua kuasa otak kolektif yang ada untuk persidangan Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik, tidak ada jawapan konkrit kepada soalan penting samaada ia menjadikan dunia lebih baik atau lebih buruk.

  “Dunia berada pada titik perubahan – ini bukan hiperbola,” kata Biden pada sidang kemuncak CEO yang diadakan sempena APEC. “Keputusan yang kita buat hari ini akan membentuk hala tuju dunia untuk beberapa dekad akan datang.”

  Tidak menghairankan, kebanyakan CEO teknologi yang muncul di sidang kemuncak itu secara amnya yakin tentang potensi AI untuk melancarkan penemuan yang akan menjadikan pekerja lebih produktif dan akhirnya meningkatkan taraf hidup.

  Tiada yang lebih yakin daripada Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft Satya Nadella, yang syarikat perisiannya telah melabur lebih daripada AS$10 bilion dalam OpenAI, permulaan di sebalik chatbot AI, ChatGPT.

  Seperti kebanyakan rakan sebayanya, Nadella berkata dia percaya AI akan berubah menjadi transformatif seperti kemunculan komputer peribadi pada tahun 1980-an, peningkatan internet pada tahun 1990-an dan pengenalan telefon pintar pada tahun 2000-an.

  “Kami akhirnya mempunyai cara untuk berinteraksi dengan pengkomputeran menggunakan bahasa semula jadi. Maksudnya, kami akhirnya mempunyai teknologi yang memahami kami, bukan sebaliknya,” kata Nadella pada sidang kemuncak CEO. “Apabila interaksi kita dengan teknologi menjadi lebih semula jadi, komputer akan semakin dapat melihat dan mentafsir niat kita dan memahami dunia di sekeliling kita.”

  Ketua Pegawai Eksekutif Google Sundar Pichai, yang syarikat internetnya semakin menyelitkan enjin carian berpengaruhnya dengan AI, juga optimistik tentang keupayaan manusia untuk mengawal teknologi dengan cara yang akan menjadikan dunia tempat yang lebih baik. – AP

  Sundar Pichai mengambil bahagian dalam perbincangan bertajuk ‘Innovation That Empowers’ semasa Sidang Kemuncak Ketua Pegawai Eksekutif Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) kelmarin, di San Francisco. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...