Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Presiden Turkiye akan lawat Jerman ketika pendirian kedua-dua negara berbeza

  BERLIN, 17 NOV – Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan dijangka berada di Berlin pada hari ini dalam lawatan singkat ke Jerman ketika pendirian kedua-dua negara mengenai perang antara Israel dan Hamas adalah berbeza.

  Erdogan dijadual bertemu Canselor Olaf Scholz dan Presiden Jerman, Frank-Walter Steinmeier. Scholz menjemput Erdogan untuk melawat pada Mei berikutan pemilihan semulanya.

  Turkiye dilihat sebagai rakan kongsi yang janggal tetapi penting di Jerman, yang menempatkan lebih daripada 3 juta orang yang berasal dari Turki. Ia adalah sekutu NATO yang juga penting dalam usaha mengawal aliran pelarian dan pendatang ke Eropah, tetapi terdapat ketegangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini berhubung pelbagai isu.

  Lawatan itu dibayangi oleh jurang yang semakin meningkat antara pendirian kedua-dua negara terhadap peristiwa berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel.

  Jerman adalah sekutu setia Israel dan telah menentang gesaan untuk gencatan senjata, sambil mendesak bantuan kepada orang awam di Gaza, menyokong ‘jeda kemanusiaan’ dan berusaha untuk mengekalkan saluran komunikasi terbuka dengan negara lain di rantau itu untuk mengelakkan konflik daripada merebak.

  Erdogan telah mengambil sikap yang semakin tegas terhadap Israel. Pada hari Rabu lalu, beliau menggelarnya sebagai ‘negara pengganas’ yang berniat untuk memusnahkan Gaza bersama-sama dengan semua penduduknya.

  Beliau menyifatkan Hamas sebagai pejuang penentangan yang cuba melindungi tanah dan rakyat mereka. Hamas dianggap sebagai organisasi pengganas oleh Israel, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.

  Komen-komen itu dan yang serupa telah mengejutkan ahli politik di seluruh spektrum di Jerman. Ditanya awal minggu ini mengenai komen Erdogan, Scholz tidak menyebut nama pemimpin Turkiye itu tetapi berkata, “tuduhan yang dibuat di sana terhadap Israel adalah tidak masuk akal.”

  Pada hari Rabu, Scholz memberitahu parlimen bahawa perbincangannya dengan Erdogan akan merangkumi perbincangan mengenai “pandangan yang berbeza – dalam soalan ini, adalah sangat penting untuk ada kejelasan dan kami membuat pendirian kami dengan sangat jelas.”

  Israel memanggil semula diplomatnya dari Turkiye bulan lalu selepas Erdogan menuduh Israel melakukan jenayah perang. Turkiye kemudiannya juga memanggil semula dutanya dari Israel. – AP

  Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan dijangka berada di Berlin dalam lawatan singkat ke Jerman ketika pendirian kedua-dua negara mengenai perang antara Israel dan Hamas adalah berbeza. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...