Penamaan semula SLC Maktab Duli

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JAN – Maktab Duli Pengiran Muda Al- Muhtadee Billah (Maktab Duli) telah mengumumkan penamaan semula Pusat Pembelajaran Pelajar (SLC) menjadi Pusat Perkhidmatan Pembelajaran Pelajar (SLSC) dalam majlis yang berlangsung di maktab berkenaan, kelmarin.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Maktab Duli, di sini, sebelum majlis dimulakan, Doa Selamat telah dibacakan oleh ahli Majlis Perwakilan Pelajar, Awang Muhammad Rahimin Danish bin Abdullah.

Kenyataan menyatakan bahawa penamaan semula SLC dirasmikan oleh Ketua Kluster 1, Dayang Hamidah binti Haji Daud.

Majlis itu turut dihadiri oleh Pengetua Maktab Duli, Dayangku Hajah Nooramaliatifah binti Pengiran Haji Ahmad, timbalan-timbalan pengetua, pegawai-pegawai dari Kementerian Pendidikan dan kakitangan pentadbiran maktab. Kenyataan menyatakan lagi bahawa SLSC merangkumi Bahagian Hal Ehwal Pelajar, Pentadbir dan Bahagian Alam Sekitar, Keselamatan dan Kesihatan. Ia juga mempunyai bilik-bilik sembahyang pelajar dan Unit Kaunseling serta menyediakan bilik-bilik darjah pembelajaran yang disesuaikan dan digital.

Selepas pengumuman rasmi SLSC, maktab berkenaan telah menganjurkan dua program iaitu Program BIJAK dan Program Memperkasakan Belia bagi pelajar-pelajar menengah atas.

Program-program yang dikendalikan setiap tahun itu telah disertai kira-kira 130 orang pelajar di mana program memperkasakan belia dikendalikan Unit Kaunseling manakala Program BIJAK dikendalikan oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar.

Penamaan semula Pusat Pembelajaran Pelajar (SLC) menjadi Pusat Perkhidmatan Pembelajaran Pelajar (SLSC) yang berlangsung kelmarin. – Gambar serahan Maktab Duli