Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Pencarian 12 kelasi hilang di Laut Aegean berakhir

  ATHENS, 1 DIS – Pengawal pantai Greece hari ini berkata ia menamatkan pencarian 12 kelasi yang hilang dalam sebuah kapal kargo yang karam hujung minggu lalu dalam keadaan angin kencang di Laut Aegean.

  Kapal Raptor yang berbendera Comoros itu sedang belayar dari Alexandria, Mesir ke Istanbul dengan 11 orang kru warga Mesir termasuk kapten, dua warga Syria dan seorang warga India, kata pengawal pantai.

  Ia tenggelam pada Ahad lalu berhampiran pulau Aegean Lesbos. Seorang anak kapal, seorang penggali minyak warga Mesir berusia 27 tahun, terselamat dengan berpaut pada tong dan telah diselamatkan oleh sebuah helikopter tentera laut.

  “Pencarian dihentikan pagi ini,” kata jurucakap pengawal pantai kepada AFP hari ini, sambil menambah kapal kargo itu terletak pada kedalaman 300 meter.

  Sebuah kapal frigat tentera laut Greece telah mencari di perairan berhampiran Lesbos selama beberapa hari, dibantu oleh kapal kargo berhampiran, helikopter dan kapal peronda pengawal pantai.

  Hanya seorang mayat, iaitu pelayar Mesir berusia 30 tahun, ditemui.

  Satu-satunya mangsa yang terselamat dijangka pulang ke Mesir hari ini, kata pengawal pantai.

  Laporan media berkata Raptor membawa 6,000 tan garam, tetapi kelewatan kapten meminta bantuan telah membawa kepada spekulasi ia mungkin terlibat dalam penyeludupan.

  Mangsa yang selamat memberitahu pihak berkuasa kapal berusia 39 tahun itu telah dimasuki air pada malam, tetapi kapten hanya memaklumkan pengawal pantai pada waktu pagi. – AFP

  Paramedik memindahkan mangsa yang terselamat daripada kapal karam di sebuah hospital, di timur laut pulau Laut Aegean Lesbos, Greece. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...