Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Pencuri kabel dipenjara 16 bulan

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 OKT – Mahkamah Majistret pada Sabtu lalu telah menjatuhkan hukuman penjara 16 bulan terhadap seorang warganegara Malaysia kerana mencuri kabel elektrik dari premis majikannya.

  Sathiaseelan Ramarao, 35, mencuri kabel elektrik berukuran kira-kira 997 meter, 652 meter, 105 meter dan 40 meter dari premis perniagaan majikannya antara Disember 2022 dan Januari tahun ini.

  Pendakwa Raya Ahmad Firdaus Mohammad mendedahkan bahawa defendan telah mencuri kabel elektrik itu, bersama orang lain, yang merupakan kabel ganti yang ditinggalkan di perkarangan premis perniagaan untuk disimpan.

  Majistret Kanan Harnita Zelda Skinner juga mendengar bahawa defendan telah menerima wang daripada penjualan kabel tembaga yang dicuri.

  Seorang rakan sekerja mendapati bahawa kabel telah hilang pada Januari dan membawa kepada laporan polis untuk difailkan dan defendan akhirnya ditangkap.

  Peguam Lenny Rahman dari Tetuan Ho dan Lenny Rahman mewakili defendan.

  Gambar hiasan. – Freepik

  (Klik di sini untuk berita lanjut)

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...