Thursday, August 11, 2022
23.2 C
Brunei

Pendekatan inovatif perlu dalam pendidikan

-

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 29 JUN – Adalah penting sekolah kita disokong dengan data dan maklumat yang sah dan boleh dipercayai, yang diperoleh daripada penilaian kualiti dan penyelidikan yang boleh dipercayai, untuk membuat keputusan yang berkesan demi kepentingan terbaik pelajar.

Perkara tersebut ditekankan oleh Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh dalam ucapannya selaku tetamu kehormat pada majlis pembukaan Seminar Pakar Pendidikan ke-2 di Dewan Canselor, Universiti Brunei Darussalam (UBD), hari ini.

Seminar itu berlangsung pada masa pendidikan di peringkat global masih menghadapi gangguan disebabkan pandemik COVID global dan negara baru sahaja melepasi peringkat awal endemik dan sedang menuju ke arah pemulihan.

Norma baharu dengan sesi persekolahan bersemuka untuk semua peringkat telah bermula bulan lepas selepas beberapa bulan ketidaktentuan mengimbangi pengurangan terhadap potensi faedah kaedah pengajaran dan pembelajaran yang berbeza.

Sehubungan itu, Yang Berhormat Menteri Pendidikan memuji usaha semua guru kerana meneruskannya tanpa henti dalam memastikan proses pengajaran dan pembelajaran berterusan, walaupun begitu banyak cabaran sambil menambah bahawa jika terdapat sebarang dorongan, COVID telah memaksa kreativiti dalam pendekatan menggunakan teknologi dalam inisiatif pendidikan.

Yang Berhormat Menteri Pendidikan semasa menyampaikan ucapannya pada majlis pembukaan seminar tersebut.

Sesi bersemuka dan dalam talian tahun ini bertujuan untuk memastikan kebolehcapaian dan lebih daripada sekadar pendekatan pengajaran dan pembelajaran gabungan, persekitaran pasca pandemik sebenarnya menawarkan peluang untuk transformasi.

Menyentuh mengenai pertemuan menteri-menteri pendidikan ASEAN pada Mac lalu, Yang Berhormat Datin mengongsikan bahawa tiga tema yang konsisten telah dibincangkan iaitu kehilangan pembelajaran dan pembelajaran dipercepatkan, akses kepada pendidikan, dan membina daya tahan sistem pendidikan.

Menariknya, tambah beliau, terdapat satu pemboleh silang utama, elemen asas yang menghubungkan semua tema berkenaan, iaitu ‘penilaian dan penyelidikan’.

Yang Berhormat Datin berkata, tema seminar dua hari itu, ‘Pengkhususan Kontemporari dalam Amalan Pendidikan ke arah Kecemerlangan Pendidikan’ dan sub tema yang memfokuskan kepada penilaian dan pembangunan penyelidikan, mencerminkan aspek kritikal yang tertumpu pada masa depan, dengan membina asas yang kukuh ke arah kejayaan.

“Kita mesti merebut peluang ini hari ini untuk mengukuhkan, mempercepat dan meningkatkan kapasiti kita dalam bidang penyelidikan dalam kalangan pendidik dan menonjolkan kepentingan data bagi menambah baik strategi penilaian,” tegasnya.

Yang Berhormat Datin seterusnya berkata, sebelum pandemik, kita telah pun berada dalam trend Revolusi Perindustrian 4.0.

“Kita melihat industri dan rakyat; mata pencarian dan gaya hidup mereka berubah secara dramatik oleh pembangunan dalam infokomunikasi dan teknologi. Dengan atau tanpa kita sedar, sekolah, guru dan pelajar kita turut terjejas,” jelasnya.

Tambahnya, pelajar semakin tidak bergantung semata-mata kepada guru atau sekolah mereka untuk pengetahuan atau maklumat kerana mereka mempunyai Google, YouTube, dan banyak lagi.

Oleh itu, kini adalah penting untuk mereka mengakui bahawa sekolah dan guru adalah fasilitator pembelajaran, bertanggungjawab membantu pelajar mencapai potensi sepenuhnya.

Namun, “Walaupun pelajar mungkin mempunyai akses kepada maklumat daripada Internet, mereka masih memerlukan galakan, bimbingan, interpersonal dan kemahiran berfikir kritis untuk menggunakan maklumat yang ditemui dan untuk itu, mereka memerlukan mentor yang bermaklumat, berpengetahuan, cekap dan jurulatih kehidupan. Mereka perlukan guru,” kata Yang Berhormat Menteri Pendidikan.

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan bahawa latihan mengukur kehilangan pembelajaran selepas pandemik merupakan satu lagi usaha kementerian untuk menilai pendidikan selain seminar.

“Malah sebelum sekolah kita dibuka semula, kami memahami kebimbangan sekolah untuk menggantikan masa yang hilang. Oleh itu, Tinjauan Pembelajaran Pelajar (SLS) telah direka dan dibangunkan untuk menyokong guru dalam mengukur pengetahuan dan kebolehan pelajar,” tambahnya.

Beliau menambah bahawa ia adalah kali pertama kementeriannya dapat menyediakan alat pelaporan segera yang mudah digunakan untuk semua guru dan SLS adalah penilaian yang membuat perubahan di mana ia mampu memberikan lebih banyak maklumat tentang pembelajaran pelajar dengan ketepatan dan potensi yang lebih baik bagi memberi kesan kepada strategi pengajaran dan pembelajaran untuk semua peringkat, dari bilik darjah sehingga ke peringkat sistem.

Beliau juga menyatakan harapan bahawa seminar itu akan menjadi jalan terbaik untuk memupuk kerjasama dan berkongsi amalan terbaik mengenai pendekatan inovatif dalam pendidikan, terutamanya sebagai platform bagi semua peserta membina rangkaian profesional dan jabatan masing-masing mengambil peluang itu untuk lebih memahami perspektif pihak berkepentingan melalui pembentangan dan wacana yang sistematik.

Perbincangan semasa seminar tersebut diharap dapat menambah nilai kepada pembangunan Kerangka Kerja Kompetensi Pakar Pendidikan Brunei Darussalam (BDESCF).

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Hujan lebat ragut 7 nyawa

SEOUL, 9 OGOS – Terowong kereta api bawah tanah dan laluan jalan utama di ibu negara Korea Selatan, Seoul, ditenggelami air selepas hujan lebat...
- Advertisment -