Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Penerbangan angkasawan Boeing pada Jun

  CAPE CANAVERAL, 26 MEI – Boeing kini menyasarkan pelancaran angkasawan pertamanya pada awal Jun, selepas menghabiskan beberapa minggu lalu menyelesaikan lebih banyak masalah pada kapsul angkasa lepas.

  Pegawai untuk syarikat itu dan NASA berkata pada Jumaat bahawa semakan intensif menunjukkan kapsul Starliner boleh menerbangkan dua juruterbang ujian ke Stesen Angkasa Antarabangsa dengan selamat.

  Kebocoran helium kecil ditemui berikutan kegagalan pelancaran pertama pada 6 Mei telah diperbaiki.

  Jurutera mengesyaki pengedap getah yang rosak sebesar butang baju, dan mengatakan bahawa walaupun kebocoran semakin teruk, ia boleh diuruskan dalam penerbangan.

  Semua pengedap kapsul yang lain telah diperiksa, kata pengurus program kru komersial NASA, Steve Stich yang mendorong pengurus untuk menetapkan 1 Jun untuk pelancaran.

  Kapsul Starliner Boeing di atas roket Atlas V di Kompleks Pelancaran Angkasa 41 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, Florida, Amerika Syarikat pada 7 Mei. Boeing kini menetapkan pelancaran angkasawan pertamanya pada awal bulan Jun. – AP

  Ini akan menjadi penerbangan ujian ketiga untuk Starliner selepas ujian pada 2019 dan 2022 yang tidak mempunyai sesiapa di atas kapal.

  Jurutera kini mengetahui lokasi kebocoran dan “itu akan membantu kami menambah baik sistem pada masa hadapan,” kata pengurus program Boeing, Mark Nappi.

  Kapsul Starliner Boeing sudah lewat bertahun-tahun dalam penerbangan angkasawan ke Stesen Angkasa Antarabangsa untuk NASA.

  Sementara syarikat lain, SpaceX pula telah melancarkan kru sejak 2020.

  Bagaimanapun, NASA mahu kedua-dua syarikat berjaya supaya mereka boleh menyokong satu sama lain dalam penerbangan ke angkasa. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...