Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

Penerbangan haji pertama berlepas ke Mekah

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar oleh Bahyiah Bakir

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 JUN – Penerbangan pertama yang membawa 248 bakal jemaah haji Negara Brunei Darussalam telah berlepas meninggalkan negara pada pukul 11:22 pagi dengan menaiki pesawat Penerbangan Diraja Brunei (RB) BI4201 dan dijangka tiba di Madinah pada pukul 3:30 petang waktu tempatan.

Hadir di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei bagi mengucapkan selamat belayar kepada bakal jemaah haji ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman dan isteri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof dan Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar dan isteri.

Pada penerbangan itu, 168 jemaah haji mengikuti pakej Syarikat Darussalam Holdings Sdn Bhd (DHSB) iaitu 85 orang lelaki dan 83 orang perempuan.

Manakala itu, 67 orang jemaah haji, 27 lelaki dan 40 perempuan, mengikuti pakej Straits Central Agencies (B) Sdn Bhd. Seramai 13 lagi bakal jemaah haji, lima lelaki dan lapan perempuan, menyertai Syarikat Al-Hijrah Travel dan Tours Sdn Bhd.

Mengiringi bakal jemaah haji bagi penerbangan pertama berkenaan ialah tujuh orang pegawai perubatan dari Pejabat Urusan Jemaah Haji yang terdiri daripada tiga orang lelaki dan empat orang perempuan serta pegawai-pegawai dari tiga buah syarikat pelancongan yang menawarkan pakej haji berkenaan.

Doa Selamat dibacakan oleh Yang Dimuliakan Begawan Pehin Khatib Dato Paduka Haji Emran bin Haji Kunchang dan lafaz Azan dilaungkan oleh Begawan Mudim Haji Abdul Latif bin Haji Saman.

Turut hadir bagi mengucapkan selamat belayar ialah Pemangku Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Haji Khairuddin bin Haji Abdul Hamid selaku pengerusi Lembaga Pengarah DHSB; Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Setia Haji Mohd Tashim bin Pengiran Haji Hassan dan isteri; Pesuruhjaya Polis Diraja Brunei, Dato Seri Paduka Haji Mohammad Irwan bin Haji Hambali; Duta Besar Istimewa dan Mutlak Arab Saudi ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Emad bin Abdul Aziz Al-Muhanna serta tetamu khas yang lain.

Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Yang Berhormat Menteri Kesihatan serta TYT Emad semasa mengucapkan selamat berlayar kepada bakal jemaah haji negara.

Sanak saudara mengucapkan selamat berlayar dan menunaikan haji kepada bakal jemaah haji negara.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -