Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Pengasas MYAirline ditahan

  KUALA LUMPUR, 18 OKT – Pengasas syarikat penerbangan tambang murah Malaysia yang digantung kerja telah ditangkap kerana disyaki melakukan jenayah kewangan, kata polis hari ini.

  MYAirline secara tiba-tiba menghentikan operasi minggu lalu, memetik tekanan kewangan, kurang dari setahun selepas ia mula beroperasi.

  Syarikat penerbangan itu, yang perkhidmatannya kebanyakan laluan domestik dengan sembilan pesawat, mengatakan bahawa operasi akan berhenti ‘sehingga notis yang akan diumumkan kemudian’.

  Ramli Mohamed Yoosuf, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial polis, berkata pengasas MYAirline dan pemegang saham utama Allan Goh hwan Hua, isterinya yang berusia 55 tahun dan anaknya yang berusia 26 tahun telah ditangkap kelmarin.

  “Polis telah mendapatkan reman selama empat hari mulai Rabu bagi membantu siasatan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan hasil aktiviti haram 2001,” kata Ramli kepada AFP.

  MYAirline, yang mula beroperasi pada bulan Disember, berkata penangguhannya akan membolehkan ‘penstrukturan semula dan permodalan semula pemegang saham’ tetapi tidak memberikan garis masa untuk operasi disambung semula.

  “Kami telah bekerja keras untuk meneroka pelbagai pilihan perkongsian dan penjanaan modal untuk mengelakkan penggantungan ini,” kata lembaga pengarah syarikat penerbangan itu dalam satu kenyataan minggu lepas.

  “Malangnya, kekangan masa telah meninggalkan kita dengan tiada alternatif tetapi untuk mengambil keputusan ini.” – AFP

  Kaunter perkhidmatan pelanggan MYAirline ditutup di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 2. Pengasas syarikat penerbangan itu telah ditangkap kerana disyaki melakukan jenayah kewangan.- Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...