Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Pengawal keselamatan dipenjara, disebat kerana pecah masuk

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 4 MAC – Mahkamah Perantaraan baru-baru ini menjatuhkan hukuman terhadap dua anggota pengawal keselamatan yang menceroboh pos mereka untuk mencuri pada waktu malam ketika bertugas.

  Mohd Bahiyuddin bin Mohd Bakri dipenjara 4 tahun 6 hari dengan 2 sebatan manakala Mohd Hanif bin Abdullah dipenjara 3 tahun dengan 2 sebatan.

  Hakim Pengiran Masni binti Pengiran Bahar mengambil berat tentang fakta bahawa kedua-dua mereka telah melanggar amanah yang diberikan kepada mereka sebagai anggota pengawal keselamatan yang bertugas.

  Mahkamah seterusnya menekankan kedudukan Mohd Bahiyuddin sebagai Inspektor dan orang yang bertanggungjawab mengawasi rondaan di kawasan itu.

  “Mohd Bahiyuddin mempunyai kewajipan fidusiari untuk melindungi dan menjaga bangunan itu, sebaliknya, dia melanggar kewajipan fidusiari itu,” tegas mahkamah.

  “Selain itu dia menjemput salah seorang rakan sebayanya untuk melakukan pecah masuk itu,” tegas mahkamah lagi.

  Fakta-fakta itu memerlukan hukuman yang lebih tinggi untuk Mohd Bahiyuddin.

  Pendakwaraya Nur Aeny Alisah binti Haji Zullizam mendedahkan bahawa kedua-dua mereka terbabit dalam kejadian pecah masuk di bilik Bahagian Pelabuhan ibu pejabat Hengyi Industries Sdn Bhd selepas jam 10 malam pada 25 Januari 2023.

  Mohd Bahiyuddin mengakui peranannya sebagai orang yang bertanggungjawab ketika kejadian dan mengaku mencari rokok di pejabat yang tidak dibenarkan masuk.

  Mohd Hanif, yang menemani Mohd Bahiyuddin, mencuri dua pen berwarna biru ketika masuk tanpa kebenaran.

  Mahkamah mengetahui bahawa tindakan mereka telah dirakam CCTV, yang membawa kepada penahanan seterusnya. Pen-pen yang dicuri itu kemudiannya ditemui di rumah Mohd Bahiyuddin.

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...