Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Pengawasan kesihatan perlu penglibatan komuniti

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 NOV – Sistem pengawasan efektif dan perkongsian maklumat tepat pada masanya terus menjadi tulang belakang dalam mengukuhkan kesiapsiagaan serantau.

Namun begitu, pengawasan kesihatan awam tidak seharusnya dilaksanakan oleh pihak berkuasa sahaja tetapi semua orang memainkan peranan untuk melindungi kesihatan penduduk.

Pengawasan kesihatan awam hanya akan menjadi efektif dengan penglibatan komuniti, kolaborasi merentas sempadan serta perkongsian ilmu pengetahuan, tekan Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar dalam ulasan penutup di Persidangan Kesihatan Awam Digital ASEAN ke-2 yang berlangsung di The Empire Brunei, hari ini.

Di samping itu, kepantasan dan ketepatan pemindahan dan penyebaran ilmu pengetahuan amat kritikal kepada pengurusan kecemasan kesihatan awam.

Yang Berhormat Dato berkata dalam tiga tahun kebelakangan ini, kebanyakan negara ASEAN telah mengukuhkan struktur kesihatan digital mereka dan menggunakan peralatan elektronik baharu yang bukan setakat untuk pengurusan pandemik. Ia juga termasuk mencari kaedah yang canggih bagi mengamalkan kesihatan awam yang tepat.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham semasa menyampaikan ucapan pada majlis tersebut. – Gambar oleh James Kon

Dalam hubungan itu, kita mempunyai trek teknikal khusus untuk berkongsi pengalaman bagaimana kita memanfaatkan teknologi bagi memerangi penyakit tidak berjangkit (NCD) dan bagaimana kita boleh melabur dalam ekosistem penjagaan kesihatan di serata ASEAN untuk menghasilkan persekitaran bagi inovasi kesihatan digital, jelasnya.

Yang Berhormat Dato seterusnya menyatakan harapan perbincangan yang dilaksanakan dalam persidangan itu akan membawa mereka ke arah pembangunan kesihatan awam yang lebih pintar, tangkas dan berpandukan kepada data di rantau ASEAN.

Ia boleh menjadi titik permulaan bagi sebuah kerjasama baharu konkrit kesihatan awam digital ke arah kedayatahanan kesihatan serantau.

“Sebagai sebuah rantau, kita harus terus mengutamakan pelaburan yang tepat dalam sistem kesihatan kita dan mengambil keputusan tegas yang sesuai untuk memastikan bahawa kita menjaga warga kita agar sihat dan baik.”

Terdahulu dalam ulasannya, Yang Berhormat Dato berkata perbincangan semasa persidangan dua hari itu, bertumpu kepada bagaimana kita dapat membina semula dengan lebih baik dan pengajaran daripada pandemik COVID.

“Dalam sektor kesihatan dan di serata ASEAN secara keseluruhan, kita telah bekerjasama dalam dua tahun kebelakangan ini, untuk mengukuhkan mekanisme kolaborasi dan memastikan kemajuan dalam pengurusan pandemik di negara masing-masing serta dalam rantau ASEAN,” tambahnya.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -