Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Pengesanan awal masalah diabetes guna AI sedang diteliti

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 21 MAC – Kementerian Kesihatan ketika ini sedang melaksanakan penelitian terhadap penggunaan teknologi canggih dalam pengesanan dan rawatan awal masalah-masalah yang berkaitan dengan penyakit diabetes khususnya kesan terhadap penglihatan atau diabetic retinopathy.

  Jika berjaya dilaksanakan, sistem kecerdasan buatan (AI) saringan retinopati ini akan menempatkan Negara Brunei Darussalam antara negara yang terawal dalam penggunaannya.

  Perkara tersebut dikongsikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar semasa permesyuaratan Majlis Mesyuarat Negara (MMN) yang berlangsung di Dewan Majlis, Jalan Dewan Majlis, hari ini.

  Semasa menyentuh mengenai projek dan inisiatif Kementerian Kesihatan di sepanjang tahun kewangan 2021/2023 dan 2022/2023 ini, Yang Berhormat Dato berkata Kementerian Kesihatan komited mendukung perkembangan Revolusi Industri 4.0 bagi memberikan kualiti kehidupan yang tinggi setaraf dengan negara-negara maju di dunia melalui transformasi digital dalam perkhidmatan kesihatan.

  Yang Berhormat Dato berkata, “Kepesatan perkembangan teknologi yang kita saksikan semasa dunia dilanda pandemik COVID-19 telah banyak membantu pakar-pakar perubatan menjalankan rawatan klinikal dengan lebih berkesan, cepat dan tepat di samping membantu memulihkan kesihatan pesakit dengan cara yang selamat.”

  Yang Berhormat Menteri Kesihatan. – Gambar oleh Infofoto

  Penggunaan aplikasi BruHealth yang diperkenalkan pada tahun 2020 sebagai aplikasi pengesanan kontak semasa pandemik COVID-19, kini telah diperluaskan fungsinya melalui projek BruHealth fasa kedua dan ketiga iaitu penambahan ciri-ciri dan keupayaan lain seperti membolehkan pesakit mengakses rekod perubatan masing-masing termasuk keputusan ujian makmal dan sinar-X, membuat perjanjian klinik dan telekonsultasi, serta mengukuhkan sistem penjanaan data bagi membantu Kementerian Kesihatan merancang program-program kesihatan yang bersesuaian.

  Menurutnya, Kementerian Kesihatan juga melancarkan Picture Archiving and Communication System (PACS) pada 3 Oktober 2022 yang membolehkan rekod perubatan pesakit, imej sinar-X dan ECG dapat diakses di mana-mana fasiliti kesihatan kerajaan di seluruh negara dan akan dilaratkan ke fasiliti-fasiliti kesihatan swasta.

  Sistem ini mempercepatkan proses kerja klinikal yang berkaitan supaya rawatan yang tepat dan bersesuaian dapat diberikan kepada pesakit dengan segera.

  Selain daripada PACS, beberapa pencapaian teknologi digital di perkhidmatan-perkhidmatan lain juga sudah dimulakan seperti penggunaan mesin Computer-Assisted Design (CAD) dalam Perkhidmatan Pergigian, Sistem Pengurusan Data Terapi (TDMS) dalam Perkhidmatan Dialisis, dan penambahan mesin imbasan CT bagi Perkhidmatan Radiologi terutama dalam menampung keperluan di daerah-daerah lain.

  Penubuhan Intelligence Hub yang telah dirasmikan pada 1 November 2022 merangkumi Epidemic Intelligence and Response Unit yang berfungsi sebagai pusat pengawasan bagi mengawal penularan penyakit-penyakit berjangkit di negara ini; Unit Penyesuaian dan Ketahanan Perubahan Iklim; dan Unit Kesihatan Digital, adalah di antara usaha-usaha Kementerian Kesihatan untuk memperkukuhkan sistem kesihatan yang mempunyai daya tindak balas yang cekap terhadap ancaman kesihatan pada masa akan datang.

  Data-data yang dihasilkan akan dapat membantu Kementerian Kesihatan mengatur strategi dan mempersiapkan sumber-sumber penting bagi memastikan keselamatan kesihatan di negara ini.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -