Monday, April 15, 2024
27.9 C
Brunei

  -

  Peningkatan mendadak warga Afghanistan tinggalkan Pakistan

  KABUL, 29 OKT – Agensi PBB telah melaporkan peningkatan mendadak warga Afghanistan yang pulang ke tanah air sejak Pakistan melancarkan tindakan keras terhadap penduduk yang tinggal di negara itu secara haram. Mereka menggesa Pakistan untuk menggantung dasar itu sebelum terlambat untuk mengelakkan ‘malapetaka hak asasi manusia’.

  Pakistan awal bulan ini berkata ia akan menangkap dan menghantar pulang warga asing yang tidak berdokumen atau tidak berdaftar selepas 31 Oktober. Dua wilayah yang bersempadan dengan Afghanistan telah menubuhkan pusat pengusiran. Kerajaan berkata kempen itu tidak ditujukan kepada kewarganegaraan tertentu, tetapi kebanyakannya memberi kesan kepada warga Afghanistan yang merupakan sebahagian besar warga asing yang tinggal di negara itu.

  Agensi PBB berkata pada hari Jumaat lalu terdapat lebih 2 juta warga Afghanistan tanpa izin di Pakistan, sekurang-kurangnya 600,000 daripada mereka melarikan diri selepas pengambilalihan Taliban pada tahun 2021.

  Afghanistan sedang melalui krisis kemanusiaan yang teruk, terutamanya untuk wanita dan gadis, yang dilarang oleh Taliban daripada pendidikan melebihi darjah enam, kebanyakan ruang awam dan banyak pekerjaan. Terdapat juga sekatan ke atas media, aktivis, dan organisasi masyarakat sivil.

  Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi dan agensi pelarian PBB berkata puluhan ribu rakyat Afghanistan meninggalkan Pakistan antara 3-15 Oktober, dengan ramai yang memetik ketakutan untuk ditangkap sebagai sebab mereka berlepas.

  “Kami menggesa pihak berkuasa Pakistan untuk menangguhkan pulangan paksa warga Afghanistan sebelum terlambat untuk mengelakkan malapetaka hak asasi manusia,” kata agensi itu. “Kami percaya ramai daripada mereka yang menghadapi pengusiran akan menghadapi risiko besar pencabulan hak asasi manusia jika dikembalikan ke Afghanistan, termasuk penangkapan dan penahanan sewenang-wenangnya, penyeksaan, kejam dan layanan tidak berperikemanusiaan yang lain.”

  Pakistan menegaskan bahawa tiada siapa yang akan dianiaya selepas mereka ditangkap dan mengatakan pengusiran akan dilaksanakan secara ‘berperingkat dan teratur’.

  Kempen pengusirannya dilakukan di tengah-tengah hubungan yang tegang dengan jirannya. Pakistan menuduh pentadbiran pimpinan Taliban di Afghanistan melindungi militan yang berulang alik merentasi 2,611 kilometer (1,622 batu) serangan ke atas pasukan keselamatan Pakistan. Taliban menafikan tuduhan itu. – AP

  Penduduk tempatan dan warga Afghanistan melaungkan slogan semasa perhimpunan protes di bandar sempadan barat daya Chaman, Pakistan, 26 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis Australia siasat mengapa lelaki yang menikam 6 orang hingga mati...

  MELBOURNE, 15 APRIL - Polis Australia sedang meneliti mengapa penyerang tunggal yang menikam enam orang hingga mati di pusat membeli-belah Sydney yang sibuk dan...