Thursday, February 29, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Penyelidikan di UTB berpusatkan pelajar

  Oleh Nurdiyanah R. –

  Universiti Teknologi Brunei (UTB) kini semakin menyerlah dalam memperkasa penyelidikan merentas pelbagai disiplin. 
   
  Pastinya, UTB tetap berdedikasi untuk melonjakkan sempadan ilmu, memupuk budaya inovasi, dan menyediakan golongan pelajar untuk menjadi pemimpin dalam bidang masing-masing.
   
  Hal ini jelas terbukti menerusi inisiatif penyelidikan gunaan yang diketuai oleh Pengarah Pusat Penyelidikan Sains dan Teknologi Agri-Makanan, Dr Syazana binti Abdullah Lim; Pengarah Pusat Kejuruteraan Inovatif, Dr Heru Susanto; Penolong Profesor Fakulti Kejuruteraan, Dr Lim Tiong Hoo; dan Pengarah Pusat Penyelidikan Pengangkutan, Dr Wida Susanty binti Haji Suhaili.
   
  Menurut UTB, usaha kolektif berkenaan mencerminkan komitmen bersatu terhadap inovasi, kemampanan dan impak global. Komitmen UTB terhadap kecemerlangan penyelidikan ditekankan lagi dengan pengiktirafannya sebagai institusi teratas untuk Research Citations dalam Quacquarelli Symonds Asia University Ranking 2024 (QSAUR) dalam kalangan institusi-institusi pengajian tinggi di Negara Brunei Darussalam.
   
  PENYELIDIKAN BERKISAR PEMBUNGKUSAN PINTAR
   
  Dr Syazana menonjolkan penyelidikan inovatif berkaitan pembungkusan pintar yang memanfaatkan potensi transformatif bahan bukan konvensional seperti kanji sagu (sago starch), biji durian dan ampas tebu (sugarcane bagasse).
  Penyelidikan di bawah pimpinan Dr Heru merangkumi pelbagai bidang, termasuk pendidikan digital, penanaman padi vertikal, AI, tenaga boleh diperbaharui, nanoteknologi, blockchain dan mata wang kripto. – GAMBAR SERAHAN UTB
  Pendekatan Dr Lim dalam pelbagai aspek merentas industri, termasuk pertanian, akuakultur, pengangkutan dan penjagaan kesihatan, bertujuan untuk memajukan AI sambil menangani cabaran global dan memupuk kelestarian pembangunan. – GAMBAR SERAHAN UTB
  Dr Syazana menonjolkan penyelidikan inovatif berkaitan pembungkusan pintar memanfaatkan potensi transformatif bahan bukan konvensional seperti pati sagu, biji durian dan ampas tebu. – GAMBAR SERAHAN UTB
  Di bawah bimbingan Dr Wida, penyelidikan UTB meneroka teknologi termaju seperti IoT, nano dan Remote Aquaculture Systems (RAS), bagi menangani isu alam sekitar yang mendesak. – GAMBAR SERAHAN UTB
  Dengan menggunakan kaedah canggih seperti penghomogenan (homogenization) tekanan tinggi dan pengisaran ultra-fine, penyelidikan beliau bukan sahaja menolak batas pembungkusan bio malah menyumbang dengan ketara kepada kemajuan dalam pembungkusan mampan. 
   
  Ia membantu menangani keperluan mendesak untuk alternatif mesra alam, secara aktif menyokong circular economy untuk memerangi pencemaran plastik.
   
  Penemuan terkini termasuk pembangunan partikel nano dan mikro kanji sagu yang kurang digunakan untuk pembungkusan inovatif mesra alam. 
   
  Menerusi penyelidikan itu, beliau melibatkan Smart Micro-Composites (SMCs) yang sekali gus mempamerkan ciri-ciri luar biasa untuk pemantauan kualiti makanan. 
   
  Oleh yang demikian, Dr Syazana turut mempelawa bakal pelajar untuk menyumbang kemahiran mereka kepada usaha berimpak yang sama, memberikan mereka pengalaman praktikal dan peluang untuk membentangkan penemuan di persidangan sambil menjalin rangkaian dengan profesional industri.
   
  PERKASA PENYELIDIKAN TEKNOLOGI TERMAJU
   
  Sementara itu, di bawah bimbingan Dr Wida, penyelidikan UTB meneroka teknologi termaju seperti Internet of Things (IoT), nano, dan Remote Aquaculture Systems (RAS), menangani isu alam sekitar yang mendesak. 
   
  Projek yang sedang dijalankan menangani pelbagai cabaran, daripada mengurangkan kebakaran hutan tanah gambut kepada membangunkan sistem amaran banjir yang inovatif, mempamerkan pendekatan sistematik untuk menangani kebimbangan alam sekitar.
   
  Komitmen Dr Wida sebagai alat untuk penyelesaian dunia nyata menyerlahkan pendekatan UTB yang sistematik. 
   
  Penemuan terbaharu termasuk sistem amaran banjir yang menangani cabaran yang ditimbulkan oleh perubahan iklim dan ramalan cuaca tidak menentu. 
   
  Kemajuan dalam penanaman padi hidroponik dan IoT serta RAS dalam penternakan spesies marin mempamerkan kesan ketara terhadap keselamatan makanan dan perubahan iklim.
   
  Dalam pada itu, UTB mengutamakan kerjasama dengan organisasi-organisasi, memupuk rangkaian kukuh yang membolehkan pelajar memahami masalah kontekstual dengan lebih baik dan menyumbang kepada penyelesaian yang bermakna. 
   
  Dr Wida aktif mempromosikan kerjasama antara disiplin dalam kalangan pelajar dari pelbagai latar belakang akademik, mempromosikan perspektif holistik yang diperkaya melalui seminar, bengkel, dan persidangan.
   
  PENYELIDIKAN MERENTAS PELBAGAI INDUSTRI
   
  Dalam pada itu, Inisiatif penyelidikan canggih di bawah Dr Lim Tiong Hoo merangkumi Applied AI, Edge AI Optimization, GPT-3 Utilisation, Reinforcement Learning (RL) dan Robotics Integration. 
   
  Pendekatan beliau dalam pelbagai aspek merentas industri, termasuk pertanian, akuakultur, pengangkutan, dan penjagaan kesihatan, bertujuan untuk memajukan kecerdasan buatan (AI) sambil menangani cabaran global dan memupuk kelestarian pembangunan.
   
  Penyelidikan itu, yang dimungkinkan melalui geran tempatan dan antarabangsa, sejajar dengan matlamat-matlamat pembangunan mampan (SDG) 1, 2, 3, 9, 12, dan 14. 
   
  Penyelidikan Dr Lim menangani SDG dengan menggunakan pembelajaran mesin dan analisis data dalam pertanian untuk meningkatkan pengeluaran dan menyumbang kepada usaha kelestarian global.
   
  Oleh itu, bakal pelajar bukan sekadar pemerhati tetapi dijemput secara aktif melibatkan diri dalam projek penyelidikan yang berterusan dalam jabatan akademik. 
   
  Mereka boleh mencadangkan projek, mengambil bahagian dalam kumpulan penyelidikan, dan meneroka program penyelidikan prasiswazah dan siswazah, latihan amali, PhD, dan penyelidikan sarjana.
   
  Kejayaan terkini dalam automasi kawalan dan pembelajaran mesin, terutamanya dalam ramalan biojisim, telah membawa kepada projek pecah tanah, seperti sistem ramalan AI untuk biojisim dalam akuakultur udang. 
   
  Projek berkenaan, diiktiraf dengan anugerah, mempamerkan potensi AI dalam mengoptimumkan amalan pertanian, menyumbang dengan ketara kepada kemampanan 
  dan kecekapan dalam industri akuakultur.
   
  TEROKAI BIDANG PENYELIDIKAN BERSAMA TEKNOLOGI TERKINI
   
  Manakala itu, di bawah pimpinan Dr Heru Susanto, penyelidikan berkesan UTB merangkumi pelbagai bidang, termasuk pendidikan digital, penanaman padi vertikal, AI, tenaga boleh diperbaharui, nanoteknologi, blockchain dan cryptocurrency.
   
  Inisiatif-inisiatif pendidikan digital memberi tumpuan kepada sistem pengurusan pembelajaran yang inovatif dan perisian bilik darjah maya, mempertingkatkan keberkesanan pembelajaran digital melalui bersemuka, asynchronous, dan synchronous distance learning.
   
  Penanaman padi vertikal, dengan kerjasama Jabatan Pertanian dan Agrimakanan, menggunakan penyelesaian berasaskan IoT untuk memantau dan mengawal selia perladangan padi, meningkatkan pengeluaran benih.
   
  Penyelidikan-penyelidikan AI dan pembelajaran mesin yang berterusan merangkumi kemajuan dalam pembelajaran mendalam, pembelajaran pengukuhan dan pemprosesan bahasa semula jadi. UTB juga secara aktif menjadikan sistem AI lebih telus dan mudah difahami melalui penyelidikan dalam Explainable AI (XAI).
   
  Komitmen universiti terhadap pengeluaran tenaga mampan terbukti dalam inisiatif penyelidikan yang tertumpu pada next-gen solar cells, penyelesaian penyimpanan tenaga dan grid optimisation. Kemajuan dalam bahan-bahan sains membuka jalan kepada teknologi yang lebih cekap dan mesra alam.
   
  Penerokaan universiti ke dalam nanoteknologi diteruskan, memfokuskan pada penggunaan bahan nano dalam perubatan, elektronik dan penyimpanan tenaga.
   
  Pembangunan peranti berskala nano untuk objektif yang disasarkan adalah tumpuan penting, mempamerkan dedikasi UTB terhadap kemajuan inovatif.
   
  UTB juga menyumbang kepada evolusi teknologi blockchain dengan penyelidikan yang bertujuan untuk meningkatkan kebolehskalaan, keselamatan dan privasi. 
   
  Penerokaan ke dalam decentralised finance (DeFi), Financial Technology (FinTech), dan non-fungible tokens (NFTs) sedang dijalankan, termasuk pelaksanaan Blockchain Tracking System.
   
  Oleh yang demikian, ciri tersendiri etos penyelidikan UTB ialah penekanan pada pendekatan hands-on berpusatkan pelajar.
   
  Pelajar bukan sekadar pemerhati pasif, mereka dijemput untuk melibatkan diri secara aktif dalam projek penyelidikan yang sedang berjalan, menawarkan mereka peluang untuk eksperimen hands-on, analisis data dan sesi penyelesaian masalah secara kolaboratif. 
   
  Ini memastikan pelajar bersedia dengan baik untuk kerjaya dinamik dan cabaran berkaitan industri.
   
  Untuk maklumat lanjut tentang inisiatif penyelidikan canggih UTB, bakal pelajar digalakkan untuk melawati laman web universiti dan meneroka peluang menarik yang menanti.
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Iran lancar satelit pengesanan jauh dari Rusia

  TEHRAN, 29 FEB – Iran mengumumkan hari ini pelancaran satelit pengesanan jauh dan pengimejan ke orbit dari Rusia, menurut media kerajaan. Satelit ‘Pars-I’ itu dilancarkan...