Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Perarakan di London seru gencatan senjata kekal di Gaza

  LONDON, 26 NOV – Puluhan ribu orang keluar ke jalan-jalan di tengah London pada kelmarin untuk perarakan pro-Palestin yang menyeru gencatan senjata kekal di Gaza.

  Polis berkata, walaupun majoriti orang membantah secara aman, 18 orang telah ditangkap termasuk sekurang-kurangnya lima orang yang ditahan kerana disyaki mencetuskan kebencian kaum.

  Perarakan Kebangsaan untuk Palestin di tengah London adalah yang terbaru dalam beberapa protes besar yang diadakan di ibu negara Britain dan banyak bandar Eropah setiap hujung minggu sejak perang Israel-Hamas bermula bulan lalu.

  Bantahan kelmarin datang pada hari kedua gencatan senjata selama empat hari yang telah membenarkan bantuan kemanusiaan kritikal masuk ke Semenanjung Gaza dan memberi orang awam di sana berehat kali pertama selepas tujuh minggu perang.

  Polis Metropolitan berkata, pegawai menahan seorang lelaki kerana disyaki mencetuskan kebencian kaum selepas dia dilihat membawa sepanduk dengan simbol Nazi. Empat yang lain ditahan kerana mengedarkan “sastera yang memaparkan swastika di dalam Bintang David.”

  Perhimpunan pro-Palestin dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah mencetuskan perdebatan hangat di Britain mengenai kebebasan membantah serta kuasa polis untuk mengekang apa yang dilihat oleh sesetengah masyarakat Yahudi sebagai bahasa atau tindakan yang penuh kebencian, perkauman atau anti-zionis.

  Awal bulan ini, bekas menteri dalam negeri United Kingdom (UK), Suella Braverman, mendapat kritikan hebat apabila dia menyifatkan penunjuk perasaan pro-Palestin sebagai ‘perarakan kebencian’. Pengkritik menuduhnya mencetuskan ketegangan, dan dia dipecat oleh Perdana Menteri Rishi Sunak tidak lama kemudian.

  Pada kelmarin, pegawai mengedarkan risalah perarakan yang bertujuan untuk menjelaskan apa yang akan disifatkan sebagai kesalahan jenayah, selepas pasukan itu menghadapi tekanan daripada pegawai kanan kerajaan untuk bersikap lebih tegas terhadap dakwaan menunjukkan anti-zionis pada protes itu. – AP

  Penunjuk perasaan memegang bendera dan sepanduk ketika mereka mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan pro-Palestin ketika mereka melalui Whitehall di London, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...