Saturday, June 10, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Perkasa pendidikan kekeluargaan Islam

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 8 JUN – Bersempena sambutan Hari Keluarga Kebangsaan 2022 dan acara Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei (Brunei MYCE) 2022, Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB) melalui Pusat Kajian Fiql al-Usrah telah mengadakan Mu’tamar Antarabangsa Fiqh al-Usrah 2022 (MUAFIQ 22) dengan tema ‘Pendidikan Ugama Teras Keluarga Bahagia Lagi Sempurna’.

  Hadir selaku tetamu khas pada persidangan yang berlangsung di KUPU SB itu ialah Mufti Kerajaan, Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia Dr Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned yang seterusnya membentangkan kertas perdana.

  Pengarah Pusat Kajian Fiqh al-Usrah, Awang Hilman bin Haji Salim dalam ucapan alu-aluannya selaku pengerusi MUAFIQ 22, telah menekankan kepentingan pendidikan kekeluargaan dalam membentuk sakhsiah anak-anak yang juga akan menentukan kekukuhan agama, serta keharmonian bangsa dan masyarakat.

  Beliau berkata, antara peranan utama institusi keluarga ialah melahirkan generasi yang bertakwa, berdisiplin dan bertanggungjawab serta mampu mendepani pelbagai isu sosial masa kini. Sementara itu, Yang Berhormat Mufti Kerajaan semasa membentangkan kertas perdana menjelaskan bahawa keluarga adalah sebuah institusi yang daripadanya akan wujud keturunan atau generasi penerus masa depan.

  Katanya, rumah tangga atau keluarga yang baik akan mendapat status sakinah dan mudah mendapat rahmat daripada Allah SWT.

  Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia Dr Ustaz Haji Awang Abdul Aziz semasa menghadiri persidangan yang berlangsung di KUPU SB kelmarin.

  Ini tambahnya, dapat dicapai dengan ilmu dan bukan sahaja ilmu semata-mata namun perlu ada konsep belajar tidak kira sebelum atau selepas mendirikan rumah tangga kerana perlunya dihalusi atau dipertingkatkan lagi pengetahuan yang sudah sedia ada.

  MUAFIQ 22 diteruskan dengan pembentangan kertas-kertas utama secara dalam talian di mana kertas utama I bertajuk ‘Pendekatan Kaunseling Syarie untuk Keharmonian Rumah Tangga’ disampaikan oleh Timbalan Dekan HEPA, Fakulti Pembangunan Manusia, Universiti Pendidikan Sultan Idris Malaysia, Dr Mohd Noor bin Saper.

  Kertas utama II bertajuk ‘Pendidikan Ugama Dalam Keluarga’ disampaikan oleh Pengasuh Pesantren Tahfizh Al-Quran Az-Zahra Riau, Indonesia, Profesor Dr H. Abdul Somad Batubara.

  Muktamar juga diisikan dengan pembentangan selari secara dalam talian yang dibahagikan kepada lima kumpulan.

  Turut hadir pada majlis sebelah pagi itu ialah Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Maharaja Diraja Dato Paduka Haji Abdul Wahab bin Haji Said, Timbalan Mufti, Dato Seri Setia Dr Haji Japar bin Haji Mat Dain @ Maidin, penolong mufti, raes KUPU SB, timbalan-timbalan setiausaha tetap, pegawai-pegawai utama KUPU SB, pegawai-pegawai kanan kerajaan, para jemputan dan orang ramai.

  MUAFIQ 22 diadakan dengan harapan dapat memperkasa pendidikan kekeluargaan Islam dalam kalangan umat Islam pada masa kini.

  Ia antara lain juga bertujuan untuk mengenal pasti isu-isu dan cabaran dalam kehidupan berkeluarga dan mencapai penyelesaian jangka panjang dan pendek untuk menuju ke arah kehidupan berkeluarga yang penuh harmoni, bahagia dan sempurna.

  Persidangan juga diharap dapat memberikan pendedahan akan kepentingan nilai-nilai keagamaan berserta kaedah penerapannya di dalam kesempurnaan kehidupan sebuah keluarga Muslim.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun semak semula undang-undang

  TOKYO, 9 JUN - Jepun meluluskan undang-undang imigresen yang membenarkan kerajaan menghantar pulang pencari suaka yang gagal, walaupun mendapat tentangan daripada parti pembangkang dan...
  - Advertisment -