Persekolahan bersemuka bermula

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 JAN – Setelah hampir empat bulan para pelajar menjalani pembelajaran secara dalam talian disebabkan penutupan sekolah susulan gelombang kedua wabak COVID-19 pada Ogos 2021, pelajar-pelajar Tahun 10 hingga Tahun 13 kini memulakan sesi pengajaran dan pembelajaran mereka secara fizikal di peringkat pertama Fasa Endemik.

Pelajar Tahun 10 hingga Tahun 12 akan menghadiri pembelajaran bersemuka lima kali dalam seminggu manakala bagi pelajar Tahun 7 hingga Tahun 9, akan mula belajar secara fizikal pada 17 Januari nanti.

Kementerian Pendidikan dalam kenyataan yang dikeluarkan, di sini, baru-baru ini, menyatakan bahawa bagi kedua-dua peringkat itu, keutamaan kehadiran di sekolah-sekolah secara bersemuka hanyalah untuk pelajar yang telah lengkap vaksinasi.

Sementara bagi pelajar yang berumur 12 tahun hingga 17 tahun serta pelajar Tahun 7 yang belum mencapai umur 12 tahun dan belum menerima vaksinasi, pengajaran dan pembelajaran akan diteruskan melalui kaedah dalam talian atau diberikan Home Learning Pack (HLP) supaya para pelajar tidak ketinggalan dalam mengikuti pembelajaran mereka.

Pihak Kementerian Pendidikan juga ingin menyeru ibu bapa kepada pelajar yang masih belum menerima vaksin supaya membawa pelajar berkenaan ke pusat-pusat vaksinasi yang berdekatan untuk divaksinasi demi sama-sama memastikan proses pembelajaran para pelajar secara fizikal serta kesinambungan dan kelancaran persekolahan mereka dapat dijalankan secara lebih teratur.

Gambar fail para pelajar memakai pelitup muka ketika memulakan persekolahan Januari tahun lalu.

Pembukaan secara berperingkat itu adalah bertujuan untuk memantau keadaan jangkitan wabak ini terlebih dahulu dalam kalangan pelajar, tenaga pengajar dan kakitangan institusi-institusi pendidikan berkenaan sebelum ia dibuka ke peringkat seterusnya, selain membudayakan norma baharu di kalangan warga sekolah.

Pada peringkat pertama,Kementerian Pendidikan telah menyediakan Whole School Modification Approach dan garis panduan serta langkah-langkah yang komprehensif bagi sekolah-sekolah melaksanakan pembukaan semula sesi persekolahan. Ini merupakan tambahan kepada pelan kelangsungan perniagaan (BCP) sekolah-sekolah yang sedia ada di mana pelajar, tenaga pengajar dan bukan tenaga pengajar yang telah lengkap menerima dua dos vaksin akan menjalani ujian pantas antigen (ART) seminggu sekali bermula dari peringkat pertama Januari 2022 sehingga kepada satu penilaian dibuat untuk perubahan pelaksanaannya.

Dengan memberi keutamaan kepada pelajar-pelajar yang telah lengkap divaksinasi untuk hadir di sekolah secara bersemuka, kaedah pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran adalah dibahagi kepada dua peringkat iaitu di peringkat pertama, bermula pada 3 Januari, pengajaran dan pembelajaran adalah dilaksanakan secara bersemuka lima kali dalam seminggu bagi pelajar Tahun 10 dan 11 di sekolah menengah, termasuk pelajar-pelajar yang berkeperluan khas dalam priority level 1 hingga 2. Manakala bagi pelajar dalam kategori priority level 3 sebanyak tiga kali dalam seminggu serta Tahun 12 dan 13, iaitu pelajar-pelajar di pusat tingkatan enam, termasuk pelajar-pelajar yang berkeperluan khas dalam priority level 1 hingga 2.

Langkah-langkah pengawalan bagi pembukaan Pengajian Tinggi dan Pusat Latihan termasuk pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan melalui kaedah hibrid, iaitu secara dalam talian dan bersemuka mengikut kesesuaian subjek dan modul, pelajar, tenaga pengajar dan individu yang mendapat satu dos vaksin dibenarkan untuk hadir ke kampus dengan mengambil ujian ART setiap selang hari dan mendapat keputusan negatif.

Majlis atau acara dan mesyuarat dan seminar adalah dibenarkan untuk disertai oleh individu lengkap dos vaksin dengan keputusan ujian ART negatif mengikut garis panduan bagi perkumpulan ramai dengan had kapasiti adalah 75 peratus daripada kapasiti premis atau 300 orang sahaja, (yang mana lebih rendah).