Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Persekutuan Bola Sepak Cameroon tolak peletakan jawatan Samuel Eto’o

  CEMEROON, 6 FEB – Samuel Eto’o telah mengemukakan peletakan jawatannya sebagai presiden Persekutuan Bola Sepak Cameroon kelmarin tetapi ditolak oleh jawatankuasa eksekutifnya.

  Eto’o, yang memenangi anugerah pemain terbaik Afrika sebanyak empat kali, telah dibelenggu dengan dakwaan berkelakuan tidak wajar, mengatur perlawanan dan rasuah.

  Persekutuan itu berkata jawatankuasa eksekutifnya bermesyuarat di ibu negara Cameroon, Yaounde, kelmarin untuk menilai prestasi pasukan kebangsaan di Piala Negara-Negara Afrika, dan mesyuarat itu bermula dengan Eto’o menawarkan untuk berundur sambil menjemput ahli-ahli lain “untuk berbuat demikian dengan niat baik.”

  “Pada akhir perbincangan dan perbincangan seterusnya, ahli jawatankuasa eksekutif memutuskan untuk mengekalkan mandat semasa mereka dan dengan itu sebulat suara menolak peletakan jawatan presiden sekali gus memperbaharui keyakinan mereka terhadap beliau untuk meneruskan semangat pembinaan semula dan pembangunan bola sepak Cameroon di semua peringkat seperti yang dibayangkan dalam rancangannya yang diterima pakai oleh perhimpunan agung elektif pada 11 Disember 2021,” kata persekutuan itu dalam satu kenyataan, merujuk kepada tarikh Eto’o mengambil alih jawatan presiden.

  Persekutuan itu tidak menyebut dalam kenyataan sebarang keputusan lain yang diambil atau kesimpulan yang dibuat. Masa depan jurulatih Cameroon, Rigobert Song tidak pasti selepas kempen Piala Afrika yang mengecewakan.

  Cameroon, juara lima kali, memerlukan kemenangan dalam perlawanan terakhir kumpulannya untuk memastikan mara ke peringkat kumpulan, menjaringkan gol lewat untuk mencapainya, dan kemudiannya disingkirkan oleh Nigeria selepas prestasi hambar pada pusingan 16.

  Eto’o, yang meraikannya bersama pasukan selepas kemenangan dramatiknya ke atas Gambia dalam perlawanan terakhir kumpulan mereka, telah dilanda dakwaan rasuah pada tahun lepas. – AP

  Samuel Eto’o menonton pemanasan badan sebelum perlawanan bola sepak Piala Juara-Juara Antarabangsa antara Atletico Madrid dan Real Madrid, di East Rutherford, New Jersey pada 26 Julai 2019. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...