Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Persembahan imbau warisan budaya

  Oleh Ak Zaki Kasharan
  Gambar oleh Ak Zaki Kasharan & Muiz Matdani

  BANDAR SERI BEGAWAN, 24 FEB – Dengan tajuk ‘Warisan Budaya: Jati Diri Bangsa’, persembahan semasa Upacara Perhimpunan Agung Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-39 telah berjaya memukau orang ramai di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien di ibu negara kelmarin.

  Persembahan kali ini, mengetengahkan lagu-lagu tradisional dan patriotik yang dipersembahkan oleh seramai 2,839 orang peserta dan 139 orang pemuzik tradisional merangkumi pelbagai peringkat umur. Ia mengimbau para penonton untuk menghayati kegemilangan pemerintahan sultan-sultan Brunei, menerusi lagu-lagu Jipin Laila Sembah, Bandar Seri Begawan dan Brunei Bumi Bertuah, yang dipersembahkan dengan genre tradisional.

  Buat pertama kalinya, Orkestra Tradisional Senandung Darussalam turut mengiringi persembahan yang ahlinya terdiri daripada para pemuzik profesional, iaitu pemuzik daripada tujuh puak, para pelajar daripada sekolah rendah, menengah, maktab dan institusi pengajian tinggi.

  Persembahan seni tari pula disertai oleh para pelajar daripada sekolah-sekolah rendah, menengah dan institusi pengajian tinggi, manakala peserta frame diwakili oleh pegawai dan kakitangan kementerian-kementerian, pelatih-pelatih Program Khidmat Bakti Negara (PKBN) serta para pelajar daripada sekolah-sekolah menengah dan Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE).

  Pemangku Pengarah, Bahagian Kebudayaan dan Kesenian, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), Haji Mohd Abdoh bin Haji Awang Damit ketika ditemu bual pihak media menjelaskan, persembahan tahun ini antara lain menekankan mengenai warisan budaya jati diri bangsa bagi sama-sama mengimbau usaha mencapai matlamat Wawasan Brunei 2035.

  Persembahan Silat oleh para atlet silat tempatan yang telah mengharumkan nama negara di peringkat serantau dan antarabangsa.
  Haji Mohd Abdoh ketika ditemui pada Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-39.

  “Kita juga masih mempunyai tanggungjawab dalam mempertahankan bangsa dan negara serta melihat kepada kenyataan wawasan tersebut bahawa kita akan bersatu padu setia kepada raja dan negara, mengamalkan nilai-nilai agama Islam dan seterusnya mengamalkan kehidupan berbaik-baik dalam bermasyarakat dan bernegara,” ujarnya.

  Beliau menjelaskan, pada tahun ini, dua jenis persembahan diketengahkan iaitu Persembahan Silat yang dipersembahkan oleh atlet silat tempatan yang telah mengharumkan nama negara di peringkat serantau dan antarabangsa dengan diiringi oleh persembahan daripada kanak-kanak sekolah rendah selama beberapa minit, yang kemudian diikuti dengan laungan ikrar dan takbir.

  “Acara seterusnya disusuli dengan persembahan padang yang melibatkan gerak tarian, persembahan imej-imej di mana kami ingin menonjolkan semula tradisi budaya kita termasuklah dalam membawakan lagu-lagu tradisional lagi bersejarah.

  “Di samping itu juga, tidak dilupakan permainan Gambus Brunei turut diselitkan
  dengan dukungan bersama tujuh puak yang memainkan alat-alat muzik tradisional seperti gong, tawak-tawak, guling tangan dan sebagainya,” tambah Haji Mohd Abdoh.

  Dalam kesempatan itu, beliau juga mengucapkan penghargaan kepada para jurulatih dan peserta yang terlibat dan berusaha keras bagi menjayakan persembahan pada hari tersebut.

  Sementara itu, salah seorang peserta persembahan yang ditemui, Awang Azeem Danish bin Aiddey, 11, dari Sekolah Rendah Lambak Kanan Jalan 49, melahirkan perasaan terujanya kerana buat pertama kali berpeluang menyertai persembahan pada sambutan ulang tahun Hari Kebangsaan yang penuh bersejarah lagi dinanti-nantikan.

  “Saya begitu gembira dan tidak sabar untuk membuat persembahan Hari Kebangsaan di hadapan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam.

  “Jika diberikan kesempatan pada tahun yang akan datang, saya ingin sekali lagi menyertai acara persembahan padang bagi memeriahkan lagi suasana sambutan kerana berasa bangga dapat membuat penampilan bagi Negara Brunei Darussalam tercinta,” tambahnya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...