Persiapan buka semula pusat penjagaan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JAN – Pusat penjagaan kanak-kanak yang menepati garis panduan prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan dan Kementerian Kesihatan akan dibenarkan untuk beroperasi semula mulai 17 Januari depan.

Menjelang pembukaan semula di bawah Tahap Pertama Pembukaan Secara Berfasa itu, pusat-pusat penjagaan yang telah mendapat kebenaran telah mula giat membuat persiapan.

Media Permata berpeluang menemu bual pemilik dan Pengurus My Baby Genius Childcare Pengiran Hajah Dewi Sarhani @Pengiran Hajah Fatin Faezah binti Pengiran Haji Sarpuddin yang melahirkan perasaan terharu dan bersyukur kerana menjadi salah satu pusat yang dibenarkan beroperasi semula walaupun secara berperingkat.

Beliau berkata, “Kebenaran asal yang dibenarkan pada pusat ini adalah 26 orang kanak-kanak dalam satu masa tapi untuk peringkat pertama Fasa Awal Endemik ini, pembukaan semula pusat hanya dapat membenarkan tujuh orang kanak-kanak dengan kapasiti 30 peratus.”

Semasa ditemui di pusat penjagaan berkenaan, hari ini, kerja-kerja pembersihan giat dilaksanakan untuk memastikan garis panduan yang dilaksanakan akan dapat berjalan dengan lancar dan teratur.

Pengiran Hajah Dewi Sarhani seterusnya menjelaskan, untuk gelombang kedua pandemik COVID-19, pembukaan semula peringkat pertama itu di pusat berkenaan lebih menekankan kepada garis panduan perlaksanaan SOP yang perlu dipatuhi bukan saja kepada warga pusat berkenaan tapi juga ibu bapa yang akan menghantar anak-anak mereka.

Beliau seterusnya berkata, kebenaran untuk pusat berkenaan kembali beroperasi adalah dinilai daripada Business Continuity Plan (BCP) yang telah diberikan kepada pihak yang berkenaan dan telah mematuhi garis panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan termasuk pemakaian pelitup muka, sarung tangan dan apron (partial PPE) bagi setiap petugas dan menyediakan air purifier (Hepa filter) di setiap ruangan pusat.

Beliau turut mengongsikan bahawa pusat tersebut juga menyediakan sebuah bilik pengasingan jika kanak-kanak didapati mengalami batuk, selesema dan kurang sihat semasa di pusat itu bagi kanak-kanak menunggu ibu bapa membawa mereka balik.

Pengiran Hajah Dewi Sarhani @Pengiran Hajah Fatin Faezah, berharap ibu bapa akan dapat mematuhi garis panduan yang ditetapkan semasa menghantar anak-anak mereka ke pusat penjagaan kanak-kanak.
Ruangan kanak-kanak yang dilengkapi dengan air purifier (Hepa filter).