Wednesday, November 30, 2022
24 C
Brunei

-

Pertandingan dikir sempena Maulud Nabi

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 NOV – Bersempena Sambutan Maulud Nabi Muhammad SAW tahun ini, Jabatan Hal Ehwal Masjid, Kementerian Hal Ehwal Ugama, bersama ahli Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Kilanas telah mengadakan Pertandingan Dikir Syarafil Anam peringkat saringan bagi kawasan zon 2 Daerah Brunei dan Muara di Masjid Kampung Kilanas, hari ini.

Sebanyak 14 pasukan dikir iaitu tujuh pasukan lelaki dan tujuh pasukan perempuan dari lapan buah masjid telah mendaftar bagi mengikuti pertandingan itu.

Hadir selaku tetamu kehormat ialah Penasihat 1, Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Kilanas, Haji Mohd Rais bin Haji Sabtu.

Tujuan utama pertandingan itu adalah untuk mencari peserta yang berbakat untuk mewakili pertandingan seumpamanya di peringkat akhir atau kebangsaan.

Di samping itu, pertandingan tersebut juga untuk menggalakkan para peserta mendalami dan menambah minat mereka dalam Dikir Syarafil Anam serta mengeratkan silaturahim dalam kalangan peserta, mencungkil bakat yang sedia ada dan terpendam.

Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Kilanas hadir semasa pertandingan berkenaan.
Antara pasukan lelaki yang menyertai pertandingan berkenaan.
Salah sebuah pasukan wanita yang menyertai pertandingan berkenaan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -