Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Pesawat tentera AS terhempas

  TOKYO, 29 NOV – Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat (AS) Osprey dengan lapan anak kapal terhempas hari ini di luar pulau Jepun, kata pengawal pantai, dalam kemalangan terbaharu yang melibatkan pesawat tentera.

  Tidak jelas sama ada terdapat mangsa yang terselamat, tetapi pengawal pantai berkata seorang tidak sedarkan diri telah ditemui di tempat kejadian dan dibawa ke pelabuhan berhampiran.

  Anak kapal yang tidak sedarkan diri itu ditemui di dalam laut, kata pengawal pantai yang cuba menyelamatkannya.

  Media tempatan melaporkan bahawa pengawal pantai telah melihat serpihan berhampiran lokasi nahas.

  “Kami menerima maklumat pada 2:47 petang hari ini bahawa pesawat tentera AS Osprey terhempas di Pulau Yakushima,” kata jurucakap pengawal pantai kepada AFP.

  Sebuah pesawat tentera AS Osprey yang membawa lapan orang terhempas pada 29 November. – AP

  “Kami juga dimaklumkan bahawa terdapat lapan anak kapal dalam pesawat itu,” tambahnya.

  Seorang pegawai pengurusan kecemasan di wilayah Kagoshima memberitahu AFP bahawa ‘polis menerima laporan sebuah Osprey mengeluarkan api dari enjin kiri dan mendarat di pantai berhampiran Lapangan Terbang Yakushima’.

  Pengawal pantai berkata ia telah menggerakkan kapal peronda dan pesawat di sekitar Yakushima, yang terletak di selatan pulau utama selatan Jepun, Kyushu.

  Penyiar Jepun NHK melaporkan bahawa Osprey sedang dalam perjalanan dari pangkalan Iwakuni AS berhampiran Hiroshima di wilayah Yamaguchi menuju ke pangkalan Kadena lebih jauh ke selatan di Okinawa.

  NHK juga memetik sumber kementerian pertahanan sebagai berkata bahawa pesawat itu adalah CV-22 Osprey milik pangkalan udara Yokota AS di Tokyo. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...