Pesuruhjaya Tinggi Malaysia teruskan lawatan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 JAN – Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Dato’ Raja Reza bin Raja Zaib Shah, hari ini, meneruskan lagi lawatan ke syarikat pembekal produk Malaysia di Brunei iaitu BMC Food Industries Sdn Bhd dan TGT Sdn Bhd.

Dalam lawatan tersebut, TYT Dato’ Raja Reza dialu-alukan oleh Pengarah Urusan TGT dan BMC, Tan Too Liang dan Penolong Pengarah BMC Food Industries Sdn Bhd, Haji Jamaludin bin Sapar.

TYT Dato’ Raja Reza dalam lawatan tersebut melahirkan rasa gembira atas pencapaian dan perkembangan Syarikat TGT dari 1987 hingga sekarang.

Semasa lawatan itu, Tuan Yang Terutama turut berkongsi jumlah perdagangan keseluruhan antara Brunei dan Malaysia yang telah meningkat dan statistik dari Januari hingga November 2021 telah mencatat sebanyak RM7.1 bilion iaitu jumlah perdagangan yang berganda berbanding 2020 yang hanya mencatat sebanyak RM4.32 billion.

Beliau turut melahirkan perasaan gembira, kerana Malaysia dapat menjadi penyumbang kepada ekonomi Brunei sekali gus sebagai pembekal makanan utama.

Sebelum lawatan ke sekitar kilang syarikat berkenaan, Tuan Yang Terutama mendengarkan penerangan mengenai latar belakang syarikat.

Selain BMC Food Industries dan TGT, Brunei Meat Company Sdn Bhd, Bahagia Distrubutors Sdn Bhd dan Premier Link Trading Company adalah antara syarikat di bawah naungan Tan Too Liang.

TYT Dato’ Raja Reza berpeluang melihat produk-produk beku yang dikeluarkan oleh syarikat berkenaan.