Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  Pil elektronik pantau suhu pelari

  SINGAPURA – Pelari menelan pil pengesan data yang mengukur suhu badan dalaman mereka dan memancarkan bacaan ke jam tangan pintar dalam masa nyata, dengan maklumat itu digunakan dalam projek untuk membangunkan sensor yang dipertingkatkan.

  Pil elektronik direka untuk mengukur suhu asas pelari penunjuk paling tepat sama ada seseorang itu terlalu panas dalam keadaan yang aktif atau memerlukan banyak stamina.

  Apabila cukup besar, pangkalan data suhu pelari akan membantu peranti boleh pakai pintar mengesan suhu utama pengguna dengan lebih tepat walaupun dipakai pada kulit, dan memberikan tanda-tanda apabila dia berisiko mengalami kecederaan haba.

  Selain pelari, kajian itu juga boleh membantu memantau tanda-tanda penting kumpulan berisiko tinggi, seperti warga emas, pekerja luar dan bomba, untuk meningkatkan keselamatan mereka.

  Pil itu adalah sebahagian daripada penyelidikan yang dijalankan oleh Pusat Ketahanan Haba dan Prestasi di Sekolah Perubatan Yong Loo Lin Universiti Nasional Singapura (NUS) untuk meneroka kegunaan peranti boleh pakai yang boleh menganggarkan tekanan haba dengan lebih tepat.

  Pil elektronik itu mempunyai bateri kecil, sensor suhu dan pemancar untuk menyampaikan data. – ANN/The Straits Times
  Seorang pelari memegang pil yang mengukur suhu. – ANN/The Straits Times
  Gambar ANN/The Straits Times

  Bercakap kepada The Straits Times, Pengarah pusat Jason Lee berkata, “Tekanan haba adalah penanda atau kunci utama untuk prestasi ketahanan, yang boleh menyebabkan kecederaan haba, terutamanya kepada orang dalam kumpulan berisiko tinggi.”

  Ini benar terutamanya di Singapura, di mana orang ramai terdedah kepada haba
  panas dan kelembapan yang tinggi, tambahnya.

  “Kami mahu membangunkan sistem yang boleh memberikan isyarat kepada orang yang menghampiri ambang terma peribadi mereka untuk keselamatan, jadi kami perlu mengumpul semua input fisiologi ini untuk melihat bagaimana ia berhubung kait,” kata Profesor Madya Lee.

  Dibangunkan oleh syarikat perubatan Perancis BodyCap, pil itu mempunyai bateri kecil, sensor suhu dan pemancar untuk menyampaikan data.

  Ia diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat untuk tujuan klinikal dan penyelidikan, dan digunakan dalam sektor tentera dan sukan untuk pemantauan prestasi, serta ujian lain. Ia biasanya hilang daripada sistem pengguna dalam masa dua hari.

  Beberapa ribu pil telah digunakan dalam ujian Universiti Nasional Singapura semasa maraton di sini dan juga senario lain.

  Bacaan dipaparkan pada jam tangan pintar, yang juga menjejaki jarak dan kelajuan serta berfungsi sebagai pemantau kadar denyutan jantung.

  Pasukan ini juga menggunakan sensor lain untuk mengukur kadar denyutan jantung dan gaya berjalan pelari untuk mengkaji bagaimana bacaan berkenaan turun naik di bawah tekanan haba yang tinggi.

  Pangkalan data perlu diuji terhadap senario lain untuk memberikan gambaran kepekaan badan yang tepat terhadap persekitaran yang berbeza, kata Profesor Lee.

  Sebagai contoh, atlet bermotivasi boleh mendorong diri mereka walaupun berasa panas, berbanding dengan warga emas yang tinggal di dalam rumah dan lebih sensitif terhadap kecederaan haba.

  “Ia bukan satu kajian yang sesuai untuk semua,” kata Profesor Lee.

  Alat itu juga membantu pekerjaan di luar rumah, kata Tan, sambil menambah, “Apabila digunakan dalam persekitaran kerja dengan potensi risiko keselamatan tempat kerja, peranti boleh pakai kami dapat memudahkan penyelesaian segera di lokasi, yang berpotensi menyelamatkan nyawa.”

  Profesor Lee berkata peranti sedemikian boleh membantu warga emas dan pekerja luar untuk memantau keselamatan mereka dalam masa nyata dan memberikan rawatan perubatan segera jika mereka berisiko mengalami kecederaan haba.

  “Akhirnya, kami mahukan cara yang tidak invasif untuk mengesan suhu seseorang,” katanya.

  “Tetapi berdasarkan ujian kami tentang apa yang tersedia di pasaran, tidak ada satu pun yang boleh menjejaki suhu teras pengguna dengan pasti.” – ANN/The Straits Times

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...