Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Pilihan raya Thailand Mei ini

  BANGKOK, 21 FEB – Thailand akan mengadakan pilihan raya umum pada Mei ini, Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha berkata hari ini, dengan kempen tidak rasmi sedang dijalankan.

  Perdana menteri tersebut, yang berkuasa sebagai ketua tentera dalam rampasan kuasa 2014 sebelum mengambil alih jawatan perdana menteri selepas pilihan raya 2019 yang penuh kontroversi, memberitahu pemberita beliau akan membubarkan parlimen pada Mac.

  Di bawah peraturan perlembagaan Thailand, ini bermakna pilihan raya sekitar Mei, dengan 7 Mei dilihat oleh ramai pemerhati sebagai tarikh yang kemungkinan ia akan dilaksanakan.

  “Saya akan bubar (parlimen). Saya kata Mac jadi ia berlaku Mac, maka sesuai pada Mei,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat tetap kabinet.

  Dengan ekonomi yang bergelut dan sektor pelancongan penting terjejas teruk akibat pandemik, populariti lelaki berusia 68 tahun itu berada dalam keadaan malap, tetapi bulan lalu beliau mengumumkan percubaan bagi pemilihan semula pada satu perhimpunan.

  Prayut akan bertanding di bawah panji-panji parti Ruam Thai Sang Chart yang baru diwujudkan, dengan parti pemerintah pada masa ini Parti Palan Pracharath (PPRP) bulan lepas menamakan Timbalan Perdana Menteri, Prawit Wongsuwan sebagai calon perdana menteri dalam pilihan raya akan datang.

  Papan-papan iklan kempen sudah pun muncul di seluruh negara dan parti pembangkang utama, Pheu Thai telah berkempen di kubu kuat tradisinya di timur laut.

  Pheu Thai sedang bertanding dengan baik namun perlembagaan Thailand pada masa ini, yang digubal di bawah pemerintahan junta, memberi kelebihan yang kuat kepada parti yang berkaitan dengan tentera. – AFP

  Perdana Menteri Prayuth Chan-ocha tiba di hadapan Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim di rumah kerajaan di Bangkok, Thailand, pada 9 Februari 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...