Wednesday, July 24, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Pimpin dengan pandangan ke hadapan, tenang

  Oleh Salawati Haji Yahya
  Gambar serahan BILIF

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 OKT – Pemimpin-pemimpin perlu lebih berpandangan ke hadapan daripada reaktif, mengimbangkan empati dan belas kasihan serta bersikap tenang dalam mengutamakan kepentingan awam dan mengemudi krisis-krisis berskala global dengan berjaya.

  Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menekankan ciri-ciri kepimpinan itu semasa menyampaikan ucaptama pada forum kepimpinan bertemakan Leaders, Leadership, and Uncertainties dianjurkan oleh Institut Kepimpinan dan Kewangan Islam Brunei (BILIF) dengan kerjasama Institut Kepimpinan, Inovasi dan Kemajuan (ILIA), Universiti Brunei Darussalam (UBD) di Hotel Radisson Brunei, kelmarin.

  Yang Berhormat Dato turut menyentuh mengenai iktibar yang diperolehi daripada pandemik COVID, termasuk kepentingan sinergi dan kerjasama dalam mencapai pendekatan menyeluruh kerajaan dan negara apabila berhadapan dengan krisis.

  Terdahulu, Ketua Pegawai Eksekutif BILIF, Hajah Sufinah binti Haji Sahat dalam ucapannya antara lain berkata bahawa pandemik COVID-19 telah membuktikan kepentingan bagi setiap organisasi untuk mempunyai kepimpinan yang mantap bagi mewujudkan objektiviti, hala tuju dan kelestarian semasa menghadapi sebarang ketidakpastian.

  Beliau seterusnya berharap, forum tersebut akan menjadi pemangkin bagi pemimpin-pemimpin dari pelbagai organisasi untuk bertukar-tukar pandangan dan mengongsikan amalan kepimpinan terbaik.

  Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa menyampaikan ucaptama pada forum tersebut.
  ATAs & BAWAH: Antara ahli panel yang membincangkan topik berkaitan kepimpinan semasa forum kepimpinan anjuran BILIF dengan kerjasama ILIA, UBD di Hotel Radisson Brunei.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan, forum berkenaan juga menjadi platform kepada para pemimpin dari pelbagai sektor untuk berkongsi pengalaman kepimpinan mereka.

  Ia juga menyerlahkan cabaran-cabaran dihadapi berkaitan kepimpinan, selain cara-cara untuk mengendali ketidakpastian. Ia turut mengongsikan usaha membangun pemimpin masa hadapan yang bersiap siaga.

  Forum telah diisikan dengan beberapa perbincangan panel dan pembentangan yang
  menampilkan pemimpin-pemimpin dan penceramah tempatan dan antarabangsa.

  Antaranya ialah Mantan Setiausaha Tetap Kementerian Hal Ehwal Ugama, Dato Paduka Awang Haji Abdul Rahman bin Haji Mohiddin; Penolong Naib Canselor (Inovasi dan Perusahaan) UBD, Profesor Dr Mohd Ayub Sadiq; Pengerusi Suruhanjaya Persaingan Brunei Darussalam, Dayang Nik Hafimi binti Abdul Haadii; Ketua Pegawai Eksekutif Unified National Networks Sdn Bhd, Dr Steffen Oehler; Ketua Pegawai Eksekutif imagine Sdn Bhd, Dayang Suzannawati binti Haji Suharju; Penyandang Kursi Al-Ghazzali dalam Pemikiran Islam, International Institute of Islamic Thought and Civili-zation (ISTAC), International Islamic University Malaysia (IIUM) dan Profesor Emiritus Falsafah Sains, Universiti Malaya, Profesor Datuk Dr Osman bin Bakar; dan Ketua Pegawai Eksekutif, Persatuan Ulama dan Guru-guru Agama Islam Singapura (PERGAS), Dr Shamsiah binti Abd Karim.

  Forum diakhiri dengan ucapan Pengarah ILIA dan Institut Pengajian Dasar (IPS) UBD, Dr Mahani binti Haji Hamdan.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...