Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Pita kembali sertai parlimen

  BANGKOK, 24 JAN – Mahkamah Perlembagaan Thailand hari ini telah membebaskan calon perdana menteri, Pita Limjaroenrat daripada kes yang mungkin menyaksikannya diharamkan daripada terlibat dalam arena politik telah dilantik semula sebagai ahli parlimen.

  Lelaki berusia 43 tahun itu mengetuai Parti Move Forward (MFP) yang progresif memenangi undi terbanyak pada pilihan raya umum tahun lalu, tetapi dihalang daripada menjadi perdana menteri selepas digantung sebagai ahli parlimen pada Julai.

  Partinya kemudian dikecualikan daripada gabungan kerajaan, susulan kebimbangan pihak berkuasa yang mempunyai pengaruh besar terhadap tuntutan MFP untuk melakukan reformasi terhadap undang-undang penghinaan diraja, ketenteraan, dan monopoli perniagaan yang ketat di negara itu.

  Mahkamah Perlembagaan hari ini memutuskan dengan majoriti lapan undi berbanding satu bahawa Pita tidak melanggar peraturan yang menghalang ahli parlimen daripada memiliki saham dalam syarikat media.

  Kes itu berkisar tentang saham dalam stesen televisyen, ITV yang sudah lama tidak berfungsi, yang menurut Pita saham tersebut diwarisi daripada bapanya yang telah meninggal.

  “ITV tidak beroperasi sebagai syarikat media pada hari parti itu menyerahkan nama responden untuk pemilihan,” kata hakim Punya Udchachon ketika membaca keputusan mahkamah dalam kes itu.

  “Memegang saham itu tidak melanggar undang-undang. Mahkamah telah memutuskan status ahli parlimennya belum berakhir,” tambahnya.

  Suasana penuh gembira di luar mahkamah ketika puluhan penyokong MFP yang memakai warna oren parti itu bersorak dan melaungkan ‘PM Pita’. – AFP

  Reaksi Pita Limjaroenrat ketika beliau tiba di Mahkamah Perlembagaan di Bangkok pada hari ini, dengan mahkamah ditetapkan untuk memutuskan sama ada beliau akan hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...