Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  PM China berkata sasaran pertumbuhan ekonomi kira-kira 5%

  BEIJING, 5 MAC – Perdana Menteri China, Li Qiang telah mengumumkan bahawa sasaran pertumbuhan ekonomi China untuk tahun ini adalah sekitar 5 peratus, sejajar dengan prestasi tahun lepas walaupun ramalan untuk memperlahan.

  Parti Komunis yang memerintah itu berkata ia mengutamakan usaha menggalakkan perbelanjaan pengguna bagi membantu memacu ekonomi.

  Tahun lepas, ekonomi berkembang pada kadar 5.2 peratus, tetapi itu selepas kadar pertumbuhan tahunan 3 peratus yang sangat perlahan pada tahun 2022, ketika negara sedang mengalami gangguan terburuk daripada pandemik COVID.

  Li menekankan keperluan untuk mengimbangi keselamatan dan kestabilan dengan matlamat ekonomi, dan berkata kepimpinan akan berusaha untuk menambah baik pengendalian dasar.

  “Kita harus menyampaikan dasar kepada orang ramai dengan cara yang disasarkan dengan baik untuk mewujudkan persekitaran dasar yang stabil, telus dan boleh diramal,” kata Li dalam ucapan mengenai rancangan kerajaan sebelum Majlis Kongres Rakyat Kebangsaan di Dewan Besar Rakyat.

  Pemulihan yang diterajui pengguna diharapkan selepas berakhirnya kawalan anti-virus yang menyebabkan berjuta-juta orang berada di rumah menjadi goyah pada pertengahan tahun lalu, kerana kejatuhan harga perumahan dan kebimbangan terhadap pekerjaan menyebabkan ramai keluarga enggan atau tidak dapat berbelanja lebih. Kawalan ke atas ekonomi semakin tertumpu di bawah pemimpin Xi Jinping. – AP

  Anggota keselamatan berarak di hadapan Dewan Besar Rakyat di Beijing, China, hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...