Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  PM Peru minta undi percaya

  LIMA, 3 APRIL – Kerajaan Peru hari ini akan meminta Kongres untuk undi percaya yang dihimpit dengan banyak skandal: bagaimana Presiden memiliki koleksi jam tangan dan perhiasan Rolex yang mahal.

  Perdana Menteri, Gustavo Adrianzen dilantik hanya sebulan yang lalu setelah pendahulunya mengundurkan diri kerana skandal di mana dia didakwa memberikan bantuan politik.

  Seperti mana-mana Perdana Menteri baharu, Adrianzen perlu menghadapkannya kepada Kongres untuk menerima kebenaran untuk meneruskan jawatan itu.

  Tetapi undi percaya yang dijadualkan dibuat pada minggu yang sama bahawa enam orang menteri meletak jawatan selepas serbuan polis ke rumah dan pejabat Presiden Dina Boluarte, menjadikannya ujian penting bagi sokongan untuk kerajaan yang goyah.

  Jika ahli parlimen menafikan Adrianzen undi keyakinan, dia perlu meletak jawatan.

  Tindakan itu hanya akan memburukkan pergolakan di Peru, yang merupakan presiden keenam dalam lapan tahun.

  Boluarte, 61, sedang disiasat kerana disyaki pengayaan haram dan gagal mengisytiharkan jam tangan mewahnya – skandal yang digelar Rolexgate oleh media tempatan.

  Pada malam pengundian, Peguam Negara, Juan Villena mengumumkan siasatan meluas ke dalam harta milik Boluarte ‘gelang Cartier AS$56,000’ dan perhiasan lain bernilai lebih dari AS$500,000. Deposit bank kira-kira AS$250,000 juga sedang disiasat.- AFP

  Anggota polis berkawal di luar kediaman Presiden Dina Boluarte semasa serbuan yang diarahkan oleh Pejabat Peguam Negara. Kerajaan Peru hari ini akan meminta Kongres untuk undi percaya yang dihimpit dengan banyak skandal.- AP

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...