Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Pogacar menang perlumbaan Liege-Bastogne-Liege

  LIEGE, 22 APRIL – Tadej Pogacar memenangi perlumbaan Liege-Bastogne-Liege kelmarin dengan pecutan secara solo, 30km dari garisan penamat sebelum mendedikasikan kemenangan kepada ibu kepada teman wanitanya yang meninggal dunia menjelang acara 2022.

  Menjelang perlumbaan Giro d’Italia dan Tour de France, pelumba Slovenia berusia 25 tahun itu mengatasi lawannya dengan pecutan yang tidak dapat dijawab pada perlumbaan sejauh 254 kilometer di hutan Ardennes yang menandakan berakhirnya musim bunga klasik.

  Pemenang Paris-Roubaix dan Tour of Flanders Mathieu van der Poel, yang berusaha untuk menjadi lelaki pertama sejak legenda Eddy Merckx pada 1975 untuk memenangi tiga perlumbaan utama sehari pada musim yang sama, berada di tempat ketiga yang patut dicontohi.

  Pelumba Perancis, Romain Bardet berada di tempat kedua, juga secara solo, 1 minit 39 saat di belakang dengan Van der Poel memimpin kelompok pada 2 minit 2 saat.

  Pogacar terjatuh dalam perlumbaan musim lalu dan mengalami patah pergelangan tangan yang menjejaskan usaha untuk memenangi Tour de France.

  “Ia adalah hari yang penuh emosi,” kata Pogacar yang terlihat keletihan selepas mengangkat kedua-dua tangan dan menunjukkan ke langit, mendedikasikan kemenangan kepada ibu kepada teman wanitanya Urska Zigart, juga seorang penunggang profesional.

  “Bukan hanya kerana tangan saya yang cedera tetapi juga kerana dua tahun lalu tepat sebelum perlumbaan ibu Urska meninggal dunia jadi saya berlumba untuknya hari ini.”

  Pogacar juga memenangi Liege-Bastogne pada 2021. Kelmarin merupakan kemenangan keenamnya di Monumen sehari, dengan tiga kemenangan di Tour of Lombardy dan kejayaan Tour of Flanders 2023. – AFP

  Reaksi Pogacar meraikan kejayaan selepas melepasi garisan penamat perlumbaan berbasikal Liege-Bastogne-Liege pada 21 April. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...