Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Polis Australia siasat mengapa lelaki yang menikam 6 orang hingga mati sasarkan wanita

  MELBOURNE, 15 APRIL – Polis Australia sedang meneliti mengapa penyerang tunggal yang menikam enam orang hingga mati di pusat membeli-belah Sydney yang sibuk dan mencederakan lebih sedozen yang lain menyasarkan wanita sambil mengelak lelaki, kata seorang pesuruhjaya polis pada hari ini. Bapa pembunuh menyalahkan kekecewaan anaknya kerana tidak mempunyai teman wanita.

  Polis menembak dan membunuh penyerang gelandangan, Joel Cauchi, semasa serangan pisaunya di pusat membeli-belah Westfield Bondi Junction pada hari Sabtu berhampiran Pantai Bondi yang terkenal di dunia.

  Polis telah menolak keganasan dan berkata lelaki berusia 40 tahun itu mempunyai sejarah penyakit mental.

  Pesuruhjaya Polis negeri New South Wales, Karen Webb berkata, detektif akan menyoal keluarga Cauchi dalam usaha untuk menentukan motifnya. Rakaman CCTV dari pusat membeli-belah itu menunjukkan Cauchi menyasarkan wanita.

  “Video itu bercakap untuk diri mereka sendiri, bukan? Dan itu sudah tentu satu barisan pertanyaan untuk kami,” kata Webb.

  “Ia jelas kepada saya, ia jelas kepada detektif bahawa ia seolah-olah menjadi bidang yang menarik: bahawa pesalah telah memberi tumpuan kepada wanita dan mengelakkan lelaki,” tambah Webb.

  Bapa penyerang Andrew Cauchi berkata, beliau tahu mengapa anaknya, yang menghidap skizofrenia, menyasarkan wanita.

  “Kerana dia mahukan teman wanita dan dia tidak mempunyai kemahiran sosial dan dia berasa kecewa,” kata lelaki berusia 76 tahun yang kelihatan kecewa itu kepada pemberita di luar rumahnya di Toowoomba di negeri Queensland, sejauh 870 kilometer (540 batu) memandu merentasi sempadan New South Wales dari Sydney.

  “Dia anak saya, dan saya menyayangi raksasa itu. Bagi anda, dia adalah raksasa. Bagi saya, dia seorang budak yang sangat sakit. Percayalah, dia seorang budak yang sangat sakit,” tambah bapanya.

  Satu-satunya lelaki yang terbunuh ialah Faraz Tahir, seorang pelarian Pakistan yang bekerja di pusat membeli-belah itu sebagai pengawal keselamatan. Tahir tidak bersenjata. – AP

  Karen Webb bercakap kepada media di Bondi Junction di Sydney, pada 14 April 2024, selepas beberapa orang mati ditikam di sebuah pusat membeli-belah pada hari Sabtu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...