Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Popocatepetl muntahkan abu, penerbangan dibatal di Bandar Mexico

  BANDAR MEXICO, 28 FEB – Gunung berapi Popocatepetl di luar bandar Mexico yang memuntahkan abu kelmarin mendorong beberapa syarikat penerbangan membatalkan kira-kira 24 penerbangan keluar dan masuk dari ibu negara Amerika Latin, kata pihak berkuasa.

  Lapangan Terbang Antarabangsa Bandar Mexico berkata di media sosial bahawa pengendali negara dan antarabangsa telah membatalkan 22 penerbangan ‘kerana pemeriksaan keselamatan pesawat telah menemui abu’. Log ketibaan dan pelepasan lapangan terbang, dilihat oleh AFP, menunjukkan pembatalan dan kelewatan, walaupun puncanya tidak disenaraikan.

  Pihak berkuasa telah memberikan amaran bahawa abu berkemungkinan akan jatuh di negeri Morelos, Puebla dan Mexico serta di bandar Mexico, yang terletak kira-kira 55 batu dari gunung berapi itu.

  Sejak Popocatepetl aktif pada Disember 1994, selepas enam dekad senyap, pendakian telah dilarang, asrama untuk pendaki gunung ditutup dan akses berhampiran kawah telah dihadkan. Ia telah menyaksikan peningkatan aktiviti sejak itu dan sekali-sekala perlu memindahkan penduduk komuniti luar bandar berdekatan.

  Keadaan menjadi bimbang apabila gunung berapi itu memuntahkan abu, gas dan batu cair pada Mei tahun lalu.

  Kira-kira 25 juta orang tinggal dalam lingkungan 60 batu dari gunung berapi, menjadikannya antara yang paling berbahaya di dunia, walaupun ia tidak pernah mengalami letusan besar-besaran dalam lebih daripada satu abad. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pakar kesihatan beri amaran risiko tumor indolen

  BEIJING, 17 APRIL - Pakar kesihatan memberi amaran supaya tidak memandang rendah risiko tumor indolen ketika China menyambut Minggu Antikanser Kebangsaan ke-30 dari 15...