Monday, November 28, 2022
27.1 C
Brunei

-

PRISM UBD tonjol kreativiti

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 NOV – Festival Filem Pendek PRISM Universiti Brunei Darussalam (UBD) Edisi ke-5 telah bermula kelmarin dengan tayangan pembukaan di Pusat Kesenian Pro Canselor, UBD.

Acara tahunan itu dianjurkan bersama oleh Dr Yong Liu dari program Design and Creative Industries (DCI) dan Mayyer Ling dari Jabatan Bahasa Inggeris, Fakulti Sastera dan Sains Sosial (FASS), UBD.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, tahun ini buat pertama kalinya, PRISM menjadi salah satu acara rasmi di bawah Rangkaian Universiti ASEAN mengenai Kebudayaan dan Kesenian (AUN-CA) dengan membawa tema ‘Budaya, Masa depan, Keterbukaan’.

Terdapat lebih banyak hantaran filem pendek berbanding tahun-tahun sebelumnya termasuklah hantaran daripada UBD, Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Politeknik Brunei, National University of Singapore (NUS), dan Universiti De LA Salle-Manila dari Filipina.

Sebanyak 26 filem pendek pelajar, yang merupakan jumlah tertinggi dalam sejarah lima tahun PRISM, telah dipilih sebagai finalis untuk bersaing dalam empat kategori iaitu Anugerah Filem Pendek Fiksyen Terbaik, Anugerah Filem Pendek Dokumentari Terbaik, Anugerah Filem Pendek Animasi, dan Anugerah Filem Pendek Buatan Telefon Pintar Terbaik.

Sementara itu penghakiman akan dikendalikan oleh panel juri yang dipengerusikan oleh Dekan FASS, Dr Kathrina Daud dan terdiri daripada profesional industri dan ahli akademik dari dalam dan luar negara di mana pemenang dalam setiap kategori pertandingan akan menerima hadiah wang tunai $500.

Antara film yang ditayangkan semasa Festival Film Pendek PRISM UBD Edisi ke-5.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -